Ledare Gotlands Allehanda I opinionsmätningar av partisympatierna har regeringsförhandlingarna ännu inte lämnat djupa avtryck. Annat är det med mätningarna av väljarnas förtroende för partiledarna. I gårdagens mätning från Novus var det bara två partiledare som kunde registrera ett ökat förtroende. De andra sju tappade. Några av dem kraftigt.

Upp gick det, tämligen välförtjänt, för Ebba Busch Thor och Stefan Löfven.

Förtroendet för Kristdemokraternas partiledare ökade starkt från 20 till 33 procent, vilket för henne till delad ledning. Efter en stark valrörelse har Ebba Busch Thor styrt Kristdemokraterna på en rak och konsekvent kurs genom regeringsförhandlingarna och partiet har visat upp en konstruktiv hållning.

Förtroendet för Stefan Löfven ökar en aning, från 31 till 33 procent. I jämförelse med somliga borgerliga partiledare har han framstått som tillräknelig. Det återstår dock att se vad som händer i veckan, då riksdagen ska rösta om Stefan Löfven som statsminister. Om han blir nedröstad då kan det påverka förtroendet för honom. Eller om han blir vald med hjälp av en skarp högergir och stora eftergifter till Centern och Liberalerna.

De två partiledare som väljarna tappat mest förtroende för är Annie Lööf och Jan Björklund. Båda tappar sju procentenheter till 26 respektive 17 procent.

Jag kan ju inte gärna påstå att jag är överraskad. Möjligen är jag förvånad över att tappet inte är större.

Andra opinionsmätningar tyder på att Annie Lööf fortfarande har ett starkt stöd i ett parti som står tämligen enat bakom den bisarra linje partiet hittills har drivit i regeringsförhandlingarna. Men det är uppenbart att många i övriga borgerligheten har tappat förtroende för Annie Lööf. Så om syftet med övningen har varit att föra henne närmare statsministerposten, så tycks effekten snarare ha blivit den omvända.