Ledare Gotlands Folkblad Alla som ger till tiggare ska veta att man riskerar att bidra till människohandel, vi har sett förskräckliga exempel på hur människor utnyttjas.

Detta sa finansminister Magdalena Andersson (S) i torsdags under en debatt i riksdagen. Anderssons uttalande har väckt en hel del känslor.

”Det kan aldrig vara fel att hjälpa den som sträcker ut en hand”, skriver Isabella Lövin (MP) på Twitter Jag är beredd att hålla med Lövin och alla de andra som på liknande sätt uttrycker sin kritik. Det finns betydligt bättre sätt att handskas med människor i nöd än att inte ge dem hjälp.

Här på Gotland finns, som jag tidigare skrivit om, ett verkligt bra exempel på hur man kan hjälpa utsatta människor. Jag tänker då på samverkansprojektet Vinternatt. Projektet är ett föredöme och de frivilligorganisationer som utgör projektet har tillsammans gett EU-migranterna på Gotland en trygghet som gör att de inte är lika utsatta som EU-migranter är i andra delar av landet.

Jag tycker att Magdalena Andersson och övriga ministrar ska ta sig tid till att få en genomgång av Vinternatt. Då kanske de kan se att det finns bättre sätt att minska risken för att EU-migranterna utsätts för människohandel, än att inte ge pengar till dem som tigger.

De senaste veckorna har jag upplevt att nyhetsredaktionerna här på Gotlands Media gjort fantastiska jobb. Artikelserien ”Politikernas jobb” som produceras av redaktionen på Helagotland.se är verkligen bra. Där får vi lära känna en politiker från varje parti av de som i dag är representerade i regionfullmäktige, utifrån deras arbete.

Förutom att det är trevligt att lära känna de här åtta personerna närmare, är serien viktig då den ger en verklig bild av den absoluta merparten av våra politiker. En bild av alla de människor som varje vecka lägger ner enormt mycket tid på att vilja göra det bättre för oss alla. Utan att de egentligen får mer i ersättning än för den lön de annars skulle ha haft.

Men vi får också veta att fritidspolitikerna lägger ner många timmar av sin fritid helt utan ersättning. Den verkligheten får vi sällan läsa om och nu när det görs rekommenderar jag er alla att ta er tid att läsa reportagen på Helagotland.se.

Nyhetsredaktionen här på Gotlands Tidningar har gjort en serie i två delar om regionens försäljning av fastigheter de senaste tio åren. Man har kallat serien ”Det vi inte längre äger”. Den första delen publicerades i onsdags och var enormt intressant och jag väntar med spänning på den andra och sista delen, som kommer att sy ihop hela serien på ett, vad jag tror, mycket bra sätt.

Vi har tidigare sett utmärkta artiklar och artikelserier från Gotlands Allehanda och P4 Gotlands granskningar av bland annat Räddningstjänsten har också varit av högsta kvalitet.

Det här är lokaljournalistik när den är som bäst och vi har det otroligt väl förspänt här på Gotland med fyra nyhetsredaktioner som mer eller mindre dagligen levererar lokala nyheter och granskningar.