Ledare Gotlands Allehanda Inför morgondagens julklapputdelning kommer jag att tänka på att vi står inför ett valår. En valrörelse kan ju ibland bli som en lång julklapputdelning. Därför skulle jag så här i förväg vilja komma med lite konsumentvägledning. Tänk på att politikerna i grund och botten inte disponerar några andra resurser än dem som kommer från oss.

Med valfläsk är det som med julklappar från små barn. Det är du själv som får lov att stå för sekinerna. Inte bokstavligen, naturligtvis. Medeltida venetianska guldmynt är ju inte i cirkulation längre. Men var annars kan pengarna till presenterna komma ifrån, när givaren inte tjänar några egna pengar? Ju fler klappar som hopar sig under granen, desto större blir hålet i din plånbok.

Det är inte bara roligt att få utan också att ge. Så även om pengarna i grund och botten kommer från dig så unnar man naturligtvis telningarna att få den fulla, generösa upplevelsen av julen och inte bara agera mottagare. Även om det innebär en risk för att du får öppna ett paket med någon fränt stinkande after shave som du aldrig skulle ha köpt själv. Och som får dig att fundera över hur du diskret ska kunna hälla ut innehållet och ersätta det med något annat, utan att givaren upptäcker bytet.

Artikelbild

| Julklappsutdelning. Av fel sort.

Inför våra förtroendevalda politiker behöver man inte visa samma omtanke. De är inte dina barn. Om något, så tror de att de är dina föräldrar trots att det är du som betalar. De tar sig inte bara rätten att försöka köpa dig och din röst med dina egna pengar, de ska dessutom uppfostra dig också.

Ta årets julklapp till exempel. Handelns Utredningsinstitutet utsåg i år elcykeln till årets julklapp. En sådan cykel är i och för sig betydligt dyrare än vad som är rimligt för en gåva med det epitetet. Men billigare blev den nu med det bidrag till elcyklar som regeringen stoppade in i statsbudgeten. Bidraget gäller retroaktivt för cyklar från 20 september i år. Staten betalar 25 procent av inköpspriset, men inte mer än 10 000 kronor.

För en paternalistisk jultomteregering är det den perfekta reformen. Röstköp med en åtgärd som du får betala, samtidigt som den ska verka uppfostrande i fråga om val av transportmedel.

Ulf Kristersson tillträdde som ny partiledare för Moderaterna med ambitionen att vara den vuxne i rummet. Det ger mig både hopp om – och hopp inför – ett maktskifte till hösten.

God jul!