Ledare Gotlands Allehanda Jag har skrivit om Özz Nûjen en gång tidigare. Det var sommaren 2014 i samband med att han hyrt Gutavallen för att hålla en föreställning där samtidigt som Jimmie Åkesson skulle stå på scen i Almedalen.

Med anledning av en intervju inför evenemanget kritiserade jag Özz Nûjen för att han gav uttryck för ett politikerförakt som inte var så olikt Sverigedemokraternas. Hans show gick bland annat ut på att han själv kandiderade som statsminister, och till GA sade han:

– Jag är trött på alla riksdagspartier som säger en sak och gör något annat. I det här vakuumet kommer en ny, ärlig statsministerkandidat.

Han menade sig själv.

Jag påstår inte att Özz Nûjen är en snålvarg. 2014 skänkte han (som kallar sig partipolitiskt obunden) exempelvis 100 000 till Feministiskt initiativs valfond.

Men när en fastighet som ägs av familjen Nûjen via bolag skulle renoveras, då dög det inte att handla vitt. Då användes inte rot-avdrag. Då anlitar man svart arbetskraft som arbetar illegalt.

Att den svarta arbetskraften byter bransch och blir terrorist kan Özz Nûjen näppeligen lastas för. Men som stor delägare har han givetvis ett ansvar för svartarbetet, även om han skyller på en ingift släkting.

Ödet ville att Özz Nûjen även skulle figurera med en kolumn i Expressen i går. En kolumn som går ut på att någon, oklart vem, med avsikt håller på att skapa en ny underklass i Sverige som främst ska bestå av invandrare och deras barn.

”En ny underklass som allt kan skyllas på och som det alltid kan skyllas på och skyfflas på så att det till slut blir en sanning även för dem själva.”

Och hur försöker dessa krafter uppnå detta? Jo, enligt Özz Nûjen bland annat genom att:

”Se till att privatisera mera, låt vem som helst starta och äga en skola. Profitörer, skattesmitare och djupt religiösa, se till att deras utbildning inte håller samma höga kvalitet som dina barns, strunta i kontroller, uppföljningar och skolplaner.”

Bland dessa profitörer och skattesmitare: var placerar Özz Nûjen nu sig själv i sin världsbild präglad av förakt för politiker som säger en sak och gör något annat? Eller frikänner han sig själv med samma replik som han retar sig på att Jimmie Åkesson smiter undan med? Att han inget visste.