Krönika Gotlands Folkblad Den nya regeringen Löfven står inför svåra prövningar. En av de första är Centerpartiets och Liberalernas krav i uppgörelsen om en reducering av Arbetsförmedlingens (AF) uppgifter till att bara vara en övervakande organisation. Redan idag är AF:s insatser för arbetslösa privatiserade till 60 procent. Arbetssökande ska istället enbart få hjälp med att söka jobb av privata aktörer.

Jo tack, det har vi redan prövat med förskräckande resultat. Coachföretag skar guld ur Arbetsförmedlingens budget genom att lova stort med att leverera tunt. Det visade sig att de inte var ett dugg bättre på att hjälpa folk i arbete än vad AF var. De hade fina program på upp till sex månader, men det visade sig att det mest var förvaring. Jag gick själv en sådan ”kurs” för några år sedan. När vi i brist på en klok kursplan fick i princip rita streckgubbar och se på filmer där man talade om att det inte var nyttigt att äta hamburgare, frågade jag hur det skulle ge mig ett jobb. Handledaren kunde inte svara mer på det än att jag fick gå ut och knacka dörr och söka jobb själv. Men under min tid där flyttade de in i ett fint kontor. De som fick jobb ordnade det själva, utan hjälp från företaget.

Mina erfarenheter får stöd av Arbetsmarknadsutredningen, trots en före detta moderat statssekreterare som utredare. De privata bolagen var inte ett dugg bättre på att ordna jobb. Däremot blev det dyrare än om det hade skötts i AF:s regi.

Ett alternativ som förts fram är att man ska dela AF i två delar. En som sköter det administrativa och en som jobbcoachar på riktigt. Det låter som det absolut bästa i nuläget och kan, om det sköts rätt, vara nyckeln till en bra och fungerande Arbetsförmedling. Förutsatt att staten står som ägare.

Arbetsgivarna, genom Almega, ser förstås en privatisering som sitt främsta mål. Då det kan skapa fler möjligheter för deras medlemsföretag att tjäna pengar. Inte förvånande är Almegas förslag väldigt likt Centerns och Liberalernas förslag, men så är då Almegas vd, Anna-Karin Hatt, före detta statsråd för Centerpartiet. Privatisering verkar vara viktigare än kostnaden för dem.

Centern säger ofta att Socialdemokraterna tar för stor hänsyn till LO. Vad ska man då kalla denna symbios mellan Centerpartiet och Almega?