Ledare Gotlands Folkblad Statistiska centralbyråns Partisympatiundersökningen för november 2018 ger en tydlig signal. Ansvarstagande premieras av väljarna. Socialdemokraterna, som tydligt visat att de har följt med i den politiska utvecklingen och sen valrörelsen 2014 varit mycket öppna med att de vill samarbeta över blockgränserna, är nu uppe på siffror över 30 procenten igen.

Däremot tappar samtliga borgerliga partier stöd jämfört med valresultatet, utom Centern som lyckats hålla kvar sina sympatisörer men utan att få fler. Skillnaderna mellan blocken ökar nu med nästan fem procentenheter.

Inte ens Sverigedemokraterna som under valrörelsen fick siffror klart över 20 procent i vissa undersökningar visar någon större ökning jämfört med valresultatet. Ett valresultat de själva var besvikna på. Så trots att de försökt att spela ett politiskt spel ger det inget resultat.

Jag är inte förvånad över SCB:s resultat. Medan den utdöende borgerliga alliansen slits sönder inför öppen ridå står Stefan Löfven och Socialdemokraterna stadigt på jorden och förespråkar nationell samling. Den nya politiska kartan som vi såg komma redan inför valet 2014 är efter årets val än mer tydligt.

Vi har tre politiska block. Ett rödgrönt vänsterblock, ett liberalt mittenblock och ett konservativt/nationalistiskt högerblock. Alliansen som byggdes upp under en tid då konservatismen bedrev en undanskymd tillvaro är nu dödsdömd då de liberala krafterna inte kan tygla den gryende konservativa borgerligheten. Nu är hundarna lösa och de två liberala partierna måste välja om de ska mata dem eller söka skydd hos den ansvarstagande vänstern.

Liberalerna verkar ha sökt skydd och utifrån det utspel som Centerpartiet gjorde under gårdagen där de anklagade Socialdemokraterna för att komma med skambud i de pågående regeringsdiskussionerna kan man sluta sig till att de också väljer den skyddande gemenskapen till vänster. För nu verkar det röra sig om regelrätta förhandlingar. Hög ton utåt, men förhoppningsvis mer nyanserad vid förhandlingsborden. Jag skulle bli mycket förvånad om vi inte har någon ny regering inom en dryg vecka.

När man trodde att #metoo hade gjort verkan får man se bevis på motsatsen. I år delades priset till världens bästa fotbollsspelare Ballon d’Or för första gången sen 1956 också ut till världens bästa kvinnliga spelare. En framgång värd att nämnas, men under utdelningen blir det direkt pinsamt. Utdelaren ställer då en fråga till den norska storstjärnan Ada Hegerberg som aldrig skulle ha ställts till den manliga vinnaren. ”Kan du twerka?”

Oavsett om frågan var sexistisk då, dansen twerka kan anses utmanande, eller bara korkad är det ett tecken på att #metoo ständigt behöver följas upp.

Även Horace Engdahl bevisar att det finns mycket mer att göra innan alla män fattar #metoo-galoppen. Till Expressen sa han angående Svenska akademiens kris:

”Jag vet inte om män passar bättre att sitta i den här typen av församlingar eller att de bättre tolererar den typ av påfrestningar som uppstår.”

Ja, visst har du rätt Horace. Män är mer toleranta för övergrepp som begås på kvinnor. Detta var det som hela #metoo gick ut på och nu förväntar vi oss att du och många andra fattar galoppen.