Gotlands Allehanda Sverige skakas av ännu en bestialisk gängvåldtäkt. Enligt vad som hittills har framkommit överfölls en 17-årig flicka natten till lördagen och våldtogs av ett flertal män, under vad som beskrivs som tortyrliknande former. Det är den tredje gruppvåldtäkten i Malmö inom loppet av bara en dryg månad. Trots att Polisen uppger att omständigheterna för våldtäkterna är snarlika och vädjar om allmänhetens tips, går de varken ut med detaljer eller signalement. Däremot uppmanade Polisen kvinnor att inte röra sig ute ensamma efter mörkrets inbrott, vilket vid den här tiden på året infaller strax före klockan 16. Varningen dementerades dock på måndagen. Då hette det att det tidigare uttalandet var olyckligt och otydligt.

Detta reser frågor. Var det fel att uppmana flickor att stanna inomhus? Eller menar de att säkerheten nu är under kontroll och att kvinnor utan risk kan röra sig fritt? Våldet som flickan utsatts för tyder enligt Polisen på särskild hänsynslöshet och grymhet. Mats Attin, inre befäl och polis sedan 35 år, säger till SVT Nyheter Skåne att han inte varit med om något liknande och att en gräns har passerats. Anders Nilsson, utredningsledare, uppger i Expressen/Kvällsposten att brotten ges samma dignitet som mordutredningar.

Detta är en ny typ av våldtäkter som Sverige hittills förskonats från. Enligt en kartläggning från BRÅ 2005 om polisanmälda våldtäkter begicks en majoritet av gärningsmän som var bekanta med offret. Överfallsvåldtäkter var mer ovanliga.

Det vi nu ser vittnar om något annat, nämligen att män i grupp söker upp kvinnor i syfte att våldta och förnedra. Det drar tankarna till de barbariska våldtäkter som sker i krigshärjade länder och som sällan har sexuella motiv, utan istället handlar om kvinnohat och syftar till att slå sönder familjer och hela samhällen. Våldtäkter används som vapen i syfte att utöva terror.

Enligt BRÅ:s aktuella trygghetsundersökning har utsattheten för sexualbrott ökat med över 300 procent för kvinnor mellan 16 – 24 år.

Samtidigt har polisen uttryckligen sagt att de saknar resurser att utreda våldtäktsanmälningar. Att den omtalade gruppvåldtäkten i Fittja utanför Stockholm exempelvis blev liggande i nästan ett helt år är inget annat än en rättsskandal. Rättssamhället får inte fallera. Men samtidigt som medias rapportering under hösten dominerats av #Metoo har fruktansvärda brott fått begränsat nyhetsutrymme i jämförelse. Det finns en stor diskrepans om vad man pratar om och vad som försiggår.

Vad det säger om vårt samhälle bör man fundera över. För inte kan det väl vara så att privilegierade kvinnors oförrätter prioriteras högre än övergrepp på dem som inte åtnjuter samma sociala status?

Statsminister Löfven må slå sig för bröstet med den nya samtyckeslagen, men den kommer inte att förhindra nya överfallsvåldtäkter. Dessa kan bara hindras genom att Polisen återfår sin styrka, att rättsstaten återupprättas och genom att statens kärnuppgift, att skydda medborgarna, ges allra högsta prioritet.