Debatt Gotlands Folkblad Feministiskt initiativ vill så väl men deras vilja att hjälpa alla på en gång är inte realistisk. Speciellt inte när det gäller det ständigt ökande problemen med tiggarna på våra gator. Enligt Martin Valfridsson, nationell samordnare för utsatta EES-medborgare, har antalet tiggare fördubblats i Sverige på ett år. Det lär nu vara runt 4 000, sa han till SVT.

Det säger sig självt att i längden kan vi inte låta redan utsatta människor fara illa i Sverige. Men som FI menar att kommunerna ska ge försörjningsstöd till tiggarna, de flesta från Rumänien och Bulgarien, kan inte vara en långsiktig lösning. Jag håller med Eva Bofride i hennes ledare den 28 april och jag tycker att regionen gör rätt som avslår tanken i sitt svar på Elin Bååths (FI) interpellation om detta.

Problemet ligger i första hand hos Rumänien och i andra hand hos EU. Tre miljoner av Rumäniens 23 miljoner innevånare befinner sig utomlands för att arbeta. Av dem är det med stor sannolikhet många romer som dessutom står längst ner på samhällsstegen.

Trots EU-bidrag vägrar Rumänien att hjälpa sina egna medborgare till ett bättre liv. Pengarna kommer inte fram och det tvingar romerna att söka andra utvägar. Med allt fler städer och länder som förbjuder tiggeri blir Sverige ett alternativ. Att få jobb utan utbildning eller att kunna språket är ingen lösning när det finns 400 000 svenskar som också söker arbete. Då återstår tiggeri eller möjligen någon sorts ”barmhärtighetsjobb” där man undrar om lönerna följer något som helst avtal.

Då en av EU:s huvudpunkter är fri rörlighet över gränserna, man ska få vistas i ett annat EU-land i tre månader utan visum, kan man inte bara avvisa dem som många vill. Rumänien borde aldrig ha fått gå med i EU då de inte var mogna för det, men det var tydligen viktigare att knäppa ryssen på näsan än se på lämplighet när det sig begav. Därför har EU och Rumänien det största kravet på sig att lösa den här situationen. Om inte Rumänien med hjälp av EU-pengar klarar av att försörja sin egen befolkning bör de uteslutas ur EU.

Sverige kan bli tuffare genom att förbjuda de tältläger som växt upp i städernas parker, utan att slå in öppna dörrar som Moderaterna vill med att förbjuda organiserat tiggeri. Många foton visar hur nedskräpningen ökat där med sanitära problem som följd.

Med kommunjuristens numera berömda husvagn i fonden kan man stödja sig på de regler som finns. Camping är tillåtet i max sex veckor, men då med markägarens tillstånd. Låter man det hela bara fortgå utan att agera spelar det ingen roll hur många Sverigedemokraterna utesluter eller vad deras medlemmar säger för tokigheter, SD kommer att växa.

Indirekt medverkar FI till att främlingsfientligheten ökar genom sin naiva syn på detta.