Debatt Gotlands Folkblad Årets tillväxtkommun 2018, Tillväxt Gotland, Inspiration Gotland, Destination Gotlands magiska reklam för ön, frukostar och seminarier om tillväxt och näringslivsutveckling, Navet i havet, ny logo. Det är inget fel på initiativen och de goda idéerna. Men, men, men – fortsättningen, uppföljningen, realiserandet?

Okej, snart kommer Peter Larsson att redovisa framkomstmöjligheter för ön med sina 100 miljoner kronor i börsen. Hur långt räcker det? Och hur ta vara på all potential som finns, till exempel Bergmans Fårö?

Men Gotland blickar fortfarande längtansfullt mot utvecklingsmål som skimrar och dansar som dimhöljda älvor. Är det helhetssynen som glider som en tvål ur händerna? Att inte våga satsa/investera med ett stadigt grepp. Våga sortera ut några diamanter och låta dem glänsa, som exempelvis Bergmans Fårö. Det eviga hyvlandet av ekonomin leder inte till utveckling, snarare till uppgivenhet.

Tänker vi efter så finns så många möjligheter för utveckling på denna unika ö mitt i ett möjligheternas hav. Kanske måste man blicka bakåt till 1200-talet för att se möjligheterna framåt. Gotlands läge är oförändrat unikt.

Hur ska Gotland få till det? Intressant nu är Tillväxt Gotlands initiativ ”92 socknar – 92 möjligheter”. Det är rätta tag och att då också ta vara på de många utvecklingsbolag som nu aktivt arbetar för landsbygdsutveckling. Något att visa upp också vid nästa års landsbygdsriksdag.

Fiberutbyggnaden är nästan klar över hela ön, vilket är en förutsättning för spridning av näringsliv och boende. Asylsökande och flyktingar kan bidra till utveckling. Campus Gotland ger goda möjligheter till utveckling med studenter som vill stanna på ön och utveckla verksamheter, en möjlighet som inte aktivt verkar tas till vara.

Och så kulturen, alltid intressant för kreativ utveckling. Pehr G Gyllenhammar förklarade varför Volvo sponsrar Göteborgs symfoniorkester: Vill man ha de bästa ingenjörerna till Hisingen så måste staden ha mycket att erbjuda, inte minst kultur.

Olle Wästberg skrev nyligen om kulturen och tog exempel från städer i USA och England, och Luleå som drabbats av strukturomvandling. Där har man satsat stort på kultur, ibland spektakulära kulturinstitutioner eller breda kulturarrangemang.

Men på Gotland hyvlar man bort bokbil här och bibliotek där. Så urbota dumt och utvecklingsfientligt.

Möjligheternas ö ligger mitt i ett möjligheternas hav - Östersjön. Trängtar efter utveckling. Ett okonventionellt helhetsgrepp med sikte framåt är vad som krävs, parallellt med att vardagsfunktionerna måste löpa på. Men där utgifter kan mötas med intäkter från nya intressanta satsningar.

Årets julklapp får bli att veckla upp ett Gotland som möjligheternas ö.