WEBB-TV Här skiljs fölen från flocken

Fölskiljningen är en av de stora publika händelserna på Lojsta hed. Tidigt på lördagsförmiddagen samlades såväl hästägare som andra besökare för att hjälpas åt med att driva in flocken i fållorna vid Gerums korsgata.

Stoet med det svarta fölet heter Gunsan. Hennes svarta hingstföl har sålts till Finland.

Stoet med det svarta fölet heter Gunsan. Hennes svarta hingstföl har sålts till Finland.

Foto: Tuva Wärn

WEBB-TV2018-11-11 19:15

Under lördagen var det full fart vid russflocken på Lojsta hed. Tiden var inne för den årliga fölskiljningen, det vill säga när årsfölen ska märkas och flyttas till eventuella köpare.

LÄS MER: "Se första russfölet på Lojsta hed"

Enligt flockens tillsyningsman Ingvar Andersson har det fötts något fler än vanligt det här året, 37 stycken. Den stora foderbristen har dessutom gjort fölen svårsålda under hösten, men de senaste veckorna har det lossnat.

– Nu känns det bra! Vi är i någorlunda fas, vilket jag tror beror på uppmärksamhet i media bland annat. Just nu har vi fem föl kvar av dem som ska säljas, för bara några veckor sedan hade vi 14-15 stycken, säger Ingvar Andersson.

LÄS MER: "De tvingas ställa in årets russpremiering"

Ett flertal säljs till ägare på fastlandet, eller i vissa fall utomlands. Av flockens 37 nytillskott var så många som 21 stoföl. Ingvar Andersson konstaterar att sju av dem blir kvar på ön, utöver de fyra stoföl som går tillbaka till flocken.

– Det är bra att avelstona stannar på Gotland.

Fölskiljningen går till så att russflocken drivs in och varje föl får en grimma på sig med ett individuellt nummer. Efter det transporteras fölungarna till en gård i närheten för frysmärkning, id-kontroll och chipmärkning för att senare kunna få godkända hästpass.

– Allt har gått bra och enligt plan. Det var mycket besökare i år vilket är jätteroligt, säger Ingvar Andersson.

Mer om russen och flocken på Lojsta hed finns på lojstahedrussen.se. Här kan man bland annat se vilka föl som fortfarande är till salu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om