Det stora stenblocket rasade enligt uppgift i lördags förmiddag, strax norr om Fridhem.
LÄS ÄVEN: Stort stenras söder om Visby
Anna-Lena Fritz är enhetschef för naturvård på länsstyrelsen, den här typen av ras är enligt henne högst sällsynt.
– Det är väldigt ovanligt att ett så här stort block rasar. Innan det här hade vi ju en rauk som rasade i havet i vårt skyddade område i Högklint för ett par år sedan, det är det enda större ras som jag kan minnas sedan jag kom hit 2006, säger Anna-Lena Fritz och fortsätter:
– Sedan kan det rasa mindre stenar lite här och var från klintarna. I områden med lerigt innehåll i berget rasar det säkert lite då och då.
LÄS ÄVEN: "Vi har ett stort ansvar om något skulle hända"
Huruvida rasrisken på Gotland är ökande låter hon vara osagt.
– Det är en bra fråga, och jättesvårt att svara på. Ras och skred i samband med översvämningar är ett fenomen som vi nog får tänka oss blir vanligare.
Sveriges geotekniska institut, SGI, har sedan 2013 ett uppdrag att utreda kusterosion.
– De har börjat med Skåne och Halland som är de landskap som anses mest utsatta. Sedan, vad vi på länsstyrelsen förstår, så står Öland och Gotland på tur efter det. Men det här vid Fridhem som rör ras och skred är ett lite annat fenomen än erosion.
Sedan den 1 augusti år har en ny lag trätt i kraft, där kommunerna ska göra en översiktsbedömning för ras och skred, erosion och översvämningar.
– I sammanhanget är den mest kopplad till vilka områden man ska undvika för bebyggelse.
Hon uppmanar folk till medvetenhet om riskerna när man vistas i miljöer med klippkanter.
– Det är klart att man alltid ska vara försiktig när man går i områden med öppna kanter. Befinner man sig på ovansidan är det klokt att hålla avstånd till kanten, särskilt om man ser sprickbildning, säger Anna-Lena Fritz.