Videon är inte längre tillgänglig
Vattnet utanför Visby ligger spegelblankt och solen vilar som en eldröd apelsin vid horisonten. Tomas Lerberg, Jonas Laveryd, Mikael Johansson och Jan Bergwall är på väg ut med en av Sjöräddningssällskapets båtar för att öva ytbärgning. Oftast är havet vildare och vädret mer dramatiskt när larmen kommer.
Ett 50-tal frivilliga på Gotland är aktiva i Sjöräddningssällskapet och offrar en stor del av sin fritid för att hjälpa människor i nöd till havs. Det är gotlänningar i alla åldrar, allt från lastbilsmekaniker till it-tekniker eller sjuksköterskor. Det finns några kvinnor men männen är i majoritet.
– Det skulle vi vilja ändra på, säger Jonas Laveryd, uppsyningsman i Visby.
Båtarna som finns placerade i Visby, Fårösund och Vändburg är toppmoderna och utrustade med den allra senaste tekniken.
Det är tack vare donationer som Sjöräddningssällskapet kan verka och ha de båtar de har.
– Vi har en båt i Vändburg/Burgsvik som heter RescueEnblad. Den är skänkt av ett bröllopspar som önskade sig gåvor till Sjöräddningssällskapet när de gifte sig, berättar uppsyningsmannen i Vändburg/Burgsvik Jan Bergwall.
När de övar den här kvällen utanför piren i Visby går det på rutin även som just de här fyra inte brukar jobba tillsammans eftersom de kommer från olika stationer.
– Vi vet precis vad vi ska göra, vi har våra rutiner, säger Mikael Johansson, ställföreträdande uppsyningsman i Vändburg/Burgsvik.
Just den här dagen slänger de i en tung övningsdocka. Jonas Laveryd, som är fastkopplad med ett rep och klädd i räddningsdräkt, hoppar i och räddar "personen" upp på båten. Jan Bergwall styr båten som kan göra det mesta, från att röra sig helt i sidled till att i storm vända upp igen om den skulle hamna upp och ned.
"Vi såg hur han satt fast"
Alla fyra har varit med om händelser som har påverkat dem starkt.
Ett minne som etsat sig fast hos Mikael Johansson, ställföreträdande uppsyningsman i Vändburg/Burgsvik, var när de fick ett larm om den norska segelbåten Wyvern som tog in vatten sydväst om Hoburgen sommaren 2013. När Mikael Johansson och hans kollegor kom fram hade manskapet ombord bärgats av Sjöfartsverkets helikoptrar. Men tre personer från en holländsk båt tog sig över på det norska fartyget för att försöka rädda det.
LÄS MER: Vittnen: Han satt fast i riggen
– Vi avrådde dem men det hjälpte inte, berättar Mikael Johansson.
Han såg plötsligt hur båten började sjunka. Allt gick så fort, på bara några sekunder. Två av de tre lyckades ta sig av båten. En tredje ung man fastnade i riggen och följde med fartyget ned i djupet.
– Vi såg det, mitt framför ögonen på oss. Vi såg hur han satt fast. Det är klart man tänker på det ibland, vi var så nära.
Den gången gick det både bra och dåligt. Andra gånger har det enbart varit lycka. Som när Visbystationen fick transportera en äldre kvinna som brutit nacken ombord på ett kryssningsfartyg. Tranporten var extremt svår men allt gick bra och kvinnan överlevde.
"Vi vill göra skillnad"
– Det är en ära att kunna ställa upp för tredje man. Det känns bra att bidra. Det är också viktigt socialt för landsbygden, säger Jan Bergwall.
Tomas Lerberg, uppsyningsman i Fårösund, fortsätter:
– Vi vill göra skillnad till havs helt enkelt.
Alla är de märkbart stolta över det de är en del i. Och att ett så viktigt uppdrag som att rädda liv på sjön är byggt på ett system med frilliga är bra anser de.
– Det är så många eldsjälar och det blir så tydligt att ingen gör det här för egen vinnings skull, säger Jonas Laveryd.