På trafikövningsplatsen vid LF Park i norra Visby kan vem som helst komma och testköra på banorna där man kan simulera halt väglag för bilen. För alla som tar körkort ingår det att genomgå en körlektion på halkbanan. Men NTF:s verksamhetsledare Anna Rönnle menar att betydligt fler, om inte alla som kör bil, regelbundet borde komma till trafikövningsplatsen för att testa och uppleva halt väglag under kontrollerade former. Hon menar att det finns många myter som det behöver slås hål på när det kommer till hur bilen beter sig vid halka.
– Fortfarande är det väldigt många som tror att de två bästa däcken ska sättas fram på bilen om man har en framhjulsdriven bil. Men har man dåliga bakdäck så tappar bilens bakände snabbt greppet på vägen när du bromsar, och då spelar det ingen roll om du har en framhjuls-, bakhjuls-, eller fyrhjulsdriven bil, understryker Anna Rönnle.
Under vårt besök på trafikövningsplatsen får vi själva testa på att övningsköra med den bil som har utrustning för att simulera olika former av halka på vägen. Både företag och privatpersoner kan komma och testköra på halkbanorna vid trafikövningsplatsen.
– Vi tar ut en timtaxa på 2 500 kronor. Är man några stycken som vill köra eller ett mindre företag, så får man lära sig väldigt mycket om varje person lägger 500 kronor, säger Anna Rönnle.
Hon menar att många bilförare går runt i tron att de är säkra när det blir halt. Ett återkommande problem är att många tror att en fyrhjulsdriven bil är en garanti för en säker färd.
– Fyrhjulsdrivna bilar är väldigt bra i grunden, men problemet är att alla inte vet hur man häver en sladd med en fyrhjulsdriven bil, och det syns i statistiken där man ser att de bilarna är överrepresenterade i avåkningsolyckor vid halt väglag. En fyrhjulsdriven bil bromsar inte bättre än andra bilar, men den drar iväg bättre än andra. Framhjulsdrivna bilar med de bra däcken bak är den bästa kombinationen, för då håller vi åtminstone kvar bilen på vägen, förklarar Anna Rönnle.
Hon uppmanar alla att komma till trafikövningsplatsen och testa, och menar att många nog drar sig för att man är rädd för att misslyckas.
– Men tanken med att köra här är att man ska misslyckas, för att få in känslan av att halt väglag är farligt. Har man varit här och testat så behöver man inte bli panikslagen om det uppstår en situation med sladd, säger Anna Rönnle.
Hon påminner också att om man på sina däck är nere i ett mönsterdjup på minsta tillåtna 1,6 millimeter på sommardäck och 3 millimeter på vinterdäck, så har man tappat mer än 80 procent av fästet mellan däcket och vägbanan.
– Min rekommendation är att aldrig ha mindre än 3 millimeter på sommardäcken och 5 millimeter på vinterdäcken.