I Kaliningrad, 30 mil från södra Gotland och med drygt 440 000 invånare, släpps det årligen ut 300 ton fosfor i Östersjön. Det är nästan lika mycket som hela Sverige släpper ut på ett år. Det visar en granskning av två reningsverk i Kaliningrad som Expressen gjort. Reningsverket i staden Polessk är relativt nytt och togs i bruk 2009. Trots det fungerar det inte, konstaterar antikorruptionsorganisationen Trancparency International i en rapport som Expressen tagit del av. Extremt höga halter av olja, ammonium och fosfor har uppmätts vid reningsverkets utlopp.
Än värre är det vid reningsverket i staden Gusjev några mil österut. Det togs i bruk 2013, och här är oljehalten i det "renade vattnet" 3 800 gånger högre än det tillåtna. Vattnet släpps ut i en lokal flod, som sedan mynnar ut i Östersjön.
Expressen skriver även att Sveriges regering valt att stå för en avgörande del av kostnaden för reningsverken i Kalingrad, eftersom utsläppet i Östersjön bedömts vara så allvarliga. Hittills har 140 miljoner i skattemedel betalats i form av reningsteknik, konsulter och installationer. Nu ställer Sverige ultimatumet att Ryssland ska få reningsverket att fungera, annars kan man komma att kräva pengarna tillbaka.
Peter Landergren jobbar med vattenförvaltning och miljöövervakning på länsstyrelsen på Gotland. Han berättar att han blev ordentligt upprörd när han tog del av Expressens granskning.
– Det är en miljömässig katastrof att de släpper ut orenat vatten från nästan en halv miljon människor och även industrier får man anta. Det kan ju i princip innehålla vad som helst, inte bara fosfor och kväve, säger han och fortsätter:
– Östersjön är ett belastat innanhav redan som det är, så det här är ju något som borde åtgärdats för länge sedan.
Han säger att det är svårt att veta hur Gotland påverkas av utsläppen, då han inte vet hur Östersjöns strömningsmönster ser ut.
– Men det här påskyndar ju inte Östersjöns tillfrisknande, det kan man ju definitivt konstatera.
Peter Landergren är positiv till det ekonomiska stöd Sverige ger för att göra Östersjön renare. Han beklagar dock hur pengarna använts i Kaliningrad.
– Idén som sådan att åtgärda punktkällor är helt rätt. Att det sedan av olika anledningar dragit ut på tiden gör mig väldigt ledsen, säger han.
– Är utsläppen i den storleksordning som Expressen skriver är det väldigt väldigt mycket. Skulle man lyckas rena vattnet som släpps ut skulle Östersjön på sikt ha goda chanser att må bättre.