När KA3:s gamla trossfärja Fårö angör Enholmen för att lasta av två bomkanoner från 1840-talet är det kulmen på ett projekt som pågått länge.
– Tanken är att göra Enholmen till ett starkare besöksmål, säger Mait Juhlin, som varit drivande i projektet.
Kanonerna, som tidigare stod inne på det gamla regementsområdet i Fårösund, hamnar nu i rätt omgivning.
– De här kanonerna har stått nere i Marinens hamn. Den ena stod utanför en gammal kasern som nu är vandrarhem, den andra kanonen stod bara och skräpade bakom byggnaden. Kanonerna är av just den typ som en gång stått på Enholmen, även om just dessa inte stått där tidigare, säger Mait Juhlin.
Kanonerna tillverkades på Finspångs bruk under 1840-talet och de två pjäser som nu hamnar på Enholmen har förutom att vara prydnad på KA3, också stått utanför den gamla artillerikasernen i Visby. Den byggnaden förknippas idag med Uppsala Universitets filial på Gotland. Som många fasta försvarsanläggningar började den bli omodern när den till slut byggts klart.
1800-talsfortet på Enholmen döms dessutom ut som ett fuskbygge. Gustaf Svedjemo vid institutionen för arkeologi var med när kanonerna kom till Enholmen, som tidigare kustartillerist ifrågasatte han om anläggningen varit mer än en kuliss.
– Rent spontant skulle jag säga att de här murarna inte ens skulle ha stått emot en kanonkula från Napoleonkrigen, säger Gustaf Svedjemo.
Fortets pjäser kallades för bombkanoner, namnet beror på att de avfyrade granater som exploderade när de träffade sitt mål. Namnet kom till många år innan bomb blev något som förknippades med flygplan.
I dag har många glömt att norra Gotland var en mycket hemlighetsfull plats under många år. Hemliga försvarsanläggningar och förbjudna områden fanns på flera platser.
– Det här hemlighetsmakeriet väckte mitt intresse, men som utomstående kände jag att jag saknade kunskapen om de militära termerna, säger Mait Juhlin.
Intresset gjorde att hon anmälde sig till en guidekurs hos Bengt Hammarhjelm, bekant för de som gått på visningar i Tingstäde fästning.
– Min bakgrund finns inom turismen i Skåne. Att utveckla de platserna på öns norra delar kände jag skulle bli knepigt, det är inte många som vet något om dem, säger Mait Juhlin.
Turistresor till platser som har en del i militärhistorien är däremot vanligt. Det rör sig om resor som lockar en köpstark kundkrets, inte sällan som lönsam sidoaffär för förlag som ger ut böcker på ämnet.
Projektet med att flytta kanonerna från Fårösund till Enholmen finansieras genom Leaders landsbygdsutvecklingsstöd, alltså ytterst pengar från EU.
– Det är stöd från Leader och Hallwylska stiftelsen. Slite utveckling och Slite intresseförening är delaktiga, Sjövärnskåren och Gahnströms maskin har gjort det mesta av jobbet, säger Mait Juhlin.
Det finns förhoppningar om att Enholmen nu ska bli en än större turistmagnet.
– Jag ser Enholmen med Slite-ögon. Blir det bättre där ute så blir det bättre för Slite, vill fler besökare åka dit ut så är det bra för oss, säger Jonas Henning, som driver Slite strandby.
För många gotlänningar är den hemlighetsfulla ön också känd som beredskapslager för sprit och cigaretter, något som lockat en och annan lycksökare genom årens lopp.
Men det är en annan historia.