Visbymejeriet byter skepnad på mjölken

Svenskarna räds inte fett längre, en trend som inneburit ett lyft för Arlas mejeri i Visby. 2009 ökade produktionen av smör med 20 procent.Till sommaren lanserar Visbymejeriet ett nytt smör, men detaljerna kring det projektet är än så länge hemliga.

Välfyllt. Antalet mjölkproducenter minskade med 21 förra året, men det var ändå fullsatt på Mjölkens dag på Lövsta i går.

Välfyllt. Antalet mjölkproducenter minskade med 21 förra året, men det var ändå fullsatt på Mjölkens dag på Lövsta i går.

Foto: Tobias Wallström

Visby2010-02-05 04:00
Medan rubriker och rykten om slakteriet duggat tätt senaste tiden har det varit tyst om Visbymejeriet. Anledningen är att det har gått bra. Ett hyfsat pris på mjölkpulver gjorde att intäkterna 2009 ökade med 5,4 miljoner kronor, och resultatet blev 6,2 miljoner kronor bättre än väntat.
När öns mjölkproducenter i går samlades på Lövsta var Visbymejeriets platschef Göran Nährström på plats för att informera om planerna för 2010.
Tekniker har påbörjat arbetet med att byta ut mejeriets paketeringssystem. I slutet av maj ska bytet vara genomfört. De nya förpackningarna är högre och smalare, och försedda med skruvkork.
Mer än 90 procent av den gotländska mjölken torkas till pulver, men mejeriet tillverkar även konsumtionsmjölk och a-fil.

Tillverkningen breddas
I slutet av mars breddas tillverkningen. Flera sorters smaksatt fil ska tillverkas - hallon, svarta vinbär och en fiberfil. 98 procent kommer att säljas på fastlandet.
Under oktober, november och december ökade produktionen av smör med 20 procent. Tillverkning fem dagar i veckan ökade till alla dagar i veckan. Nu är man tillbaka på normal nivå igen, men Göran Nährström berättade att mejeriet håller på att utveckla en ny produkt inom matfett.
- Det är så spännande att jag inte kan berätta någonting ännu, sade han.
Enligt planerna lanseras nyheten i början av juni.
Göran Nährström berättade även om arbetet med att ställa om mejeriet från olja till biogas. Pulvertillverkning är energikrävande, 3 200 kubikmeter olja går åt per år, vilket motsvarar uppvärmningen av tusen villor.

Olja mot gas
Arla är på väg att teckna avtal med Gotlands Biogas, i ett första skede för att ersätta halva oljeförbrukningen. Det skulle minska utsläppen av koldioxid med 4 000 ton per år, vilket i sin tur sänker företagets utgift för koldioxidskatt med en miljon kronor.
Att bygga om oljepannan kostar en miljon kronor, och Göran Nährström tycker att man för en liten kostnad gör en stor miljövinst.
- Det är jämförbart med att byta till miljövänligt bränsle i 235 distributionsbilar. Men den investeringen skulle kosta 500 miljoner konor.
Vid mötet presenterade Stefan Nypelius från LRF Konsult statistik som bekräftade det som alla redan visste - 2009 blev ett riktigt uselt år.

Prognosen uppåt
Prognoserna för 2010 pekar uppåt, men Stefan Nypelius påpekade att öns mjölkbönder har sämre lönsamhet än kollegorna på fastlandet.
Heléne Gunnarsson från Arla Foods styrelse talade om nya trender och satsningar, och berättade bland annat att Arla satsar 200 miljoner danska kronor på forskning om nya produkter.
- Vore det inte bättre att höja avräkningspriset istället?, undrade någon.
Nej, det tyckte inte Heléne Gunnarsson.
De förädlade produkterna bidrar till att höja ersättningen till bönderna.
Den satsningen måste fortsätta, tyckte hon.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om