VÄGEN UR KRISEN
Flera av Visbys restauranger samlade på en och samma plats. Idén är signerad Ica Maxi och platsen för food courten blir i butikens kafédel.
– Vi ser alla vad som händer runt omkring oss. Hur många företagare som har det väldigt tufft. Vi funderade på hur kan hjälpa till att stötta och tänkte: varför inte upplåta plats åt restaurangerna att servera take away på? säger Marcus Lilja, kommunikations- och marknadschef på Ica Maxi i Visby.
Butikens kafé har nu delvis rensats ur för att göra rum åt kyldiskar. Satsningen kommer att gå under namnet Gotlands krogmarknad och öppnar på torsdagen.
Hittills har tre Visby-restauranger tackat ja – Adel33, Eden tapas och bar samt Matsalen (Strand hotels restaurang) – men Marcus Lilja menar att intresset för satsningen är stort.
– Vi får se hur det ser ut om två veckor. Planen är att fortsätta med detta så länge det fyller en funktion, säger han.
Nancy Yussef, ordförande för Företagarna Gotland och en av ägarna till Eden tapas och bar:
– Vi ser en ökad tendens i att man väljer take away och ett minskat antal restaurangbesök. Vi måste försöka rädda våra restauranger ur den här krisen. Det huvudsakliga syftet hos restaurangerna är inte att gå med vinst, det är att slippa varsla personal.
– Det här hoppas vi kan vara ett sätt att rädda våra restauranger. I stället för att köpa en Findus-matlåda kan man köpa gotländskt, och stödja det gotländska näringslivet.