"Vi på Gotland har inte fått fribrev"
Framtiden för anställda på Sida är oviss. Uppsägningarna kan även drabba Gotland när den nya organisationen är klar.- Vi på Gotland har inte på något sätt fått ett fribrev, säger Thomas Johansson, chef för Sidas Östersjöenhet.
Sparkrav. Sida omorganiserar och säger upp personal. Enligt Thomas Johansson chef för Sidas Östersjöenhet, kan även Gotland komma att beröras.Foto: Rolf Jönsson
Foto: Rolf Jönsson
Regeringens nya riktlinjer kom för en dryg vecka sedan. Om ett par månader ska strukturen av verksamheten och de nya avdelningarna vara klara. I december blir det klart hur den nya organisationen kommer att se ut och hur många anställda som Sida kommer att säga upp.
Administration
- Än vet vi inget. Vi är med i processen och vi får se var det landar, säger Thomas Johansson, chef Sidas Östersjöenhet.
Sidas Östersjöenhet, som jobbar med Östersjösamarbeten, har i dag 15 anställda i Visby. Enligt Thomas Johansson har regeringen klart angett att verksamheten ska finnas kvar även efter att "nya Sida" genomförts. Däremot finns inga tydliga riktlinjer för hur många anställda som ska bedriva verksamheten.
- Det finns inte en så detaljerade uppgifter så att vi kan se om vi ska vara 15 eller färre, säger Thomas Johansson.
Diskussoner pågår också om att flytta över huvudmannaskapet från UD till Svenska institutet.
På Gotland jobbar ytterligare 28 personer på Sida, på dokument- och resursavdelningen i Visby. De anställda jobbar med post och inkommande handligar, fakturor, löner och dokumentering.
Information
- Det är en väl fungerande verksamhet, det vore synd om den försvann, säger Thomas Johansson.
I dag har Sida runt 670 anställda i Stockholm, på Gotland och utomlands.
Enligt Fredrik Thurell, chef vid dokumentation- och resursavdelningen, DAR, i Visby, finns ingen anledning att i det här läget anta att några arbetstillfällena på ön ska försvinna.
- Det vet vi inte något om i det här läget. Det finns inget i dagsläget som pekar på det, säger han.
Även han hänvisar till regeringens beslut om att Sida ska bedriva verksamhet på Gotland.
När försvaret lades ned på Gotland för fem år sedan kompenserades Gotland med arbetstillfällen som flyttades från Riksantikvarieämbetet, Riksutställningar och Sida i Stockholm, till Gotland.
I dag kommer Sidas ledning, generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka, att informera Sidas personal om läget. På Gotland följer man med via videolänk.s
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!