"Vi betalar 2 500 och får bara luft"

Den nya boendeparkeringen i Visby marknadsförs av kommunen som en "service" till innerstadsborna.- Oförskämt. Vi betalar 2 500 kronor om året och får bara luft, säger Katarina Krusell.

Vill inte betala för luft. Katarina Krusell tycker att det är okej att betala för parkering och att ta en lång promenad till bilen. Men hon ställer inte upp på att kommunen tar betalt för boendeparkering utan att ha reserverat särskilda platser till de boende.

Vill inte betala för luft. Katarina Krusell tycker att det är okej att betala för parkering och att ta en lång promenad till bilen. Men hon ställer inte upp på att kommunen tar betalt för boendeparkering utan att ha reserverat särskilda platser till de boende.

Foto: Henrik Radhe

Visby2010-03-12 04:00
På måndag sjösätts det nya systemet för boendeparkering i Visby innerstad. Den marknadsförs av kommunen som en "ny service till folkbokförda och boende i Visby innerstad" och de orden har retat upp många.
- Är det en service att få betala, frågar sig Katarina Krusell som bor på Östertull.
Boendeparkeringen kostar 2 500 kronor om året och innebär vissa möjligheter till nya parkeringar. Den som har boendeparkering får lov att parkera utanför markerad parkeringsplats på nätterna. Men efter klockan nio på morgonen måste också den som har boendeparkering hitta en markerad parkeringsplats och betala samma timtaxa som alla andra: Tre kronor på vintern och fem kronor på sommaren.
Biljetten för boendeparkeringen innebär också att man har rätt att stå gratis i 48 timmar på de boendeparkeringar som finns vid Kruttornet, Coop, hamnen, Kajsarn och i kvarteret Fiskmåsen. Men dessa parkeringsplatser är öppna för alla och kan fyllas av bilar som inte har boendeparkering.
- Vi betalar för luft, helt enkelt, säger Katarina Krusell och fortsätter:
- För 2 500 kronor om året borde vi åtminstone få parkeringsplatser som är reserverade för boende.

225 kronor i veckan
Katarina får medhåll från flera andra innerstadsbor. Kathrine Tannfelt bor vid Klinttorget, där det särskilt på sommaren kan vara riktigt svårt att hitta parkering. Hon tror inte att en avgift på fem kronor i timmen avskräcker sommarboende från att ställa bilen innanför muren.
- För de som kommer hit och bor en vecka är det ingenting att betala fem kronor i timmen för en parkeringsplats, men för oss som bor här året om blir det tufft. Det är 225 kronor i veckan - trots att vi redan har betalar mer än 200 kronor i månaden för vår boendeparkering, säger Kathrine Tannfelt, och fortsätter:
- Ibland kan man ana en underton om att "bor man i innerstan får man skylla sig själv och betala". Men det är inte miljonärer som bor här, det är barnfamiljer och alla möjliga människor som behöver ha en bil.

"Alla behandlas lika"
Tekniska nämndens ordförande Kjell Skalberg (C) försvarar de nya parkeringsavgifterna:
- Vi har inte rätt att ha en lägre avgift för boende eller parkeringar som bara får användas av boende på gatumark. Det är allmän plats. Där ska alla behandlas lika, säger Kjell Skalberg.
Att låta boende stå utanför rutorna på natten är väl inte att behandla alla lika?
- Där kan du ha rätt, men jag tror inte att det är lagstridigt.
Finns viljan att göra det lättare för boende att hitta parkering nära deras bostäder?
- Det nya systemet frigör fler platser genom att man trycker ut bilar ur stan och fler parkerar på sina gårdar.
- Många har trott att boendeparkeringen skulle innebära att man skulle kunna ha sin bil stående veckovis utanför sin egen bostad, men tänker man låta bilen stå får man ställa den utanför muren. Vi kan inte fylla vår världsarvsstad med långtidsparkerade bilar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om