På onsdagseftermiddagen var det så dags för Gotlands bryggeri att inviga det nya bryggeriet tillsammans med särskilt inbjudna gäster.
Dagen till ära sken bryggeriets vd Johan Spendrup ikapp med solen, han betecknar det som ett nytt kapitel i bryggeriets historia.
– Det här är väl den där milstolpen man har längtat efter, när man känner att ens drömmar har gått i uppfyllelse. Den här milstolpen handlar om att nu kunna blicka framåt, utan de begränsningar som har funnits gällande kapacitet, säger Johan Spendrup.
Flera utmaningar har övervunnits på vägen.
– Resan dit där vi är i dag har sannerligen inte varit spikrak, man har slitits mellan hopp och förtvivlan.
En av dessa är tillgången till vatten.
– Det är lite andra betingelser att etablera en större verksamhet på ön, med skrala vattenresurser. Det ska man inte se som något negativt utan snarare något som man kan lära sig väldigt mycket av. En viktig målsättning har varit att kunna hushålla med vattnet på ett bättre sätt, genom att återanvända det på flera håll i produktionen.
Bryggeriet har faktiskt hunnit vara i drift sedan i februari i år.
– Hittills sedan den 15 februari har det varit mer av en inkörningsperiod, det är några få veckor där vi har varit nära maxkapaciteten.
Är det aktuellt med fler anställningar?
– Vi har anställt ytterligare tre personer till produktionen, och det kan tillkomma några fler när vi kommer upp i produktion mer regelbundet här. Men även om produktionen nu är fem gånger större så är det inte så att det blir fem gånger fler anställda.
Verksamheten på S:t Hansgatan kommer leva vidare.
– Det är många som har frågat mig om det. Där kommer vi ha kvar produktion av lite mer nischade produkter som vi kan experimentera med. Under hösten inleder vi också arbetet med att göra det ännu mer besöksvänligt.
Han fortsätter:
– Vi är i en sweet spot nu när vi har det lilla på S.t Hansgatan där vi kan göra i princip vad vi vill och det här stora som vi kan växa i.
Johan Spendrup passar även på att göra ett exklusivt avslöjande för Helagotlands läsare.
– Vi kommer att lansera Wisby eisbock, som blir en lite starkare sak. Vi fryser ner ölet och får på så vis lite högre alkoholstyrka, men den får samtidigt en väldigt fin och mjuk smak.
När lanseras den?
– Den lanseras till Allhelgona, säger Johan Spendrup.