Branden på Tjelvarskolan är, efter skolbranden i Garda, den allvarligaste branden i gotländska skolor på senare år. Men den är långt ifrån den enda. Under åren 2005 till 2009 anmäldes tolv brandtillbud från skolorna på ön till räddningstjänsten.
2009 ökade antalet anmälningar rejält. Då rapporterades sex bränder från skolorna, men detta var också det år då Gardabranden inträffade och den kan ha bidragit till att fler skolledare valde att rapportera. I år har anmälningarna minskat och hittills finns bara helgens brand på Tjelvarskolan med i statistiken.
Stort mörkertal
Brandinspektör Mats Ljung misstänker att många skolbrandstillbud aldrig anmäls. Om personalen bara upptäcker aska eller om branden släcks av skolans egen personal kopplas brandförsvaret aldrig in. Men han tycker att det är viktigt att man får kontroll över alla tillbud. De kan vara upptakten till allvarligare händelser.
- Ofta handlar det om små bränder utomhus eller att någon eldar i ett handfat på en toalett. Men sedan kan det trappas upp. Där det blir skolbränder har det ofta startat med sådan mindre skadegörelse, berättar Mats Ljung.
Mats Ljung sitter med i gruppen "Skolan brinner" som bildades i kommunen efter branden i Garda förra året. Gruppen ingår i ett nationellt projekt med samma namn. Här samlas representanter från samhällsbyggarförvaltningen, skolan och försäkringsbolaget Länsförsäkringar. De har arbetat fram ett åtgärdsprogram för hur man ska kunna minska antalet tillbud på skolorna och förhindra att fler skolor drabbas av allvarliga bränder.
En åtgärd är att få skolans personal att alltid ha "riskglasögonen" på sig och tänka på brandsäkerheten också mellan brandinspektionerna.
En annan åtgärd, som man nu erbjuder till alla skolor på Gotland, är att gruppen ska kunna finnas med som en resurs om en skola får problem med barn som leker med eld. En skola i Visby behövde hjälp i fjol och snart kommer Mats att återvända till samma skola.
- De hade problem med unga brandanläggare, men där fick de en bra kontakt med killarna som det gällde och deras föräldrar, säger Mats Ljung och fortsätter:
- Visst finns det barn som sätter eld på skolan som en hämndaktion, men oftast finns det inte något uppsåt bakom en skolbrand. Det handlar bara om okunskap och ovarsamhet och det gäller att få barnen att förstå att om man har otur så behövs det inte så mycket för att elden ska sprida sig.
"Var uppmärksam på de första tecknen"
Ingenstans i världen brinner skolor så ofta som i Sverige. Och skolbränderna ökar i antal.– Det börjar ofta med mindre skadegörelse. Var uppmärksam på de första tecknen, säger brandinspektör Mats Ljung.
Foto: Henrik Radhe
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!