Redan i dag håller Riksantikvarieämbetet, Gotlands museum och länsstyrelsen möte för att diskutera raset och om akuta insatser behövs. Man ska även tillsammans med räddningstjänsten ta ställning till om avspärrningen måste utökas. Det finns risk för nya ras.
Att återuppbygga muren är självklart. Lars Sjösvärd har tillsammans med museets byggnadsantikvarie Jörgen Renström försökt att bedöma kostnaden. 250 000- 500 000 kronor gissar de.
- Vår förhoppning är att Riksantikvarieämbetet står för kostnaden, säger Jörgen Renström.
Flera riskområden
Fredagskvällens ras, då tonvis med sten från cirka 70 kvadratmeter av murens skal föll till marken med ett dån, inträffade där stenarna i skalet på båda sidor om muren är sammanfogade med cement. Där kan fukten inte tränga ut och risken för frostsprängning är stor.
Likande skador kan inträffa på fler ställen. Under kampanjen "Rädda ringmuren" byttes cement mot kalkfogar längs en stor del av muren, men ännu återstår omkring en tiondel där muren har cementfogar på båda sidor. Det är delen från fredagens ras bort till kaponjären "Smörasken", en sträcka på 200 meter. Även vid S:t Göransporten och vid Söderport finns sträckor med cementfogar.
"Starta insamling"
Under helgen har Visbyborna folkvandrat till ringmuren för att se skadorna efter raset.
- Det är jätteintressant. Man kan se hur muren är uppbyggd. Jag har stått här länge, säger Karin Gazelius som var på tillfälligt besök i helgen.
Rune Fröberg var en av många som tog fram mobilkameran:
- Jag ska skicka bilden till en kompis i Bålsta. Han vill se hur raset ser ut.
Engagemanget är stort.
- Nu borde museet ta tillfället i akt och starta en insamling, föreslår Lotten von Heijne.
Stort ras 1961
Stora ras inträffar inte ofta. När det sker är det nästan alltid då vädret slår om från kyla till tö. Den 17 februari 1961 rasade tolv meter av muren i Nordergravar. Då göts en ny murkärna i betong för att staga upp de yttre delarna.
- De lagningarna står sig än i dag, men jag tror inte det är aktuellt att staga muren med betong den här gången, säger Jörgen Renström.
Raset 1961 avslöjade oväntat stora svagheter, och startade en diskussion om vården. Det kan behövas även nu. De miljoner som samlades in under kampanjen "Rädda ringmuren" är slut.
För tio år sedan gjorde Gotlands museum den skötselplan som ännu gäller. Kostnaden för att underhålla muren beräknades till 774 000 kronor per år. Det senaste decenniet har dock inte mer än 40 000 kronor per år satsats, pengar som räckt till att rensa bort murgröna.
- Vi har halkat efter, konstaterar Jörgen Renström.
Ordningsfråga
Ringmuren ägs av Region Gotland, men förvaltas av Riksantikvarieämbetet som låtit Gotlands museum svara för det praktiska arbetet. Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet. Lars Sjösvärd tycker man bör se över ordningen:
- Det är svårt att få loss statliga pengar till ringmuren så länge som Riksantikvarieämbetet förvaltar den. Vi har försökt få Region Gotland att ta över, men den diskussionen har gått trögt.