Välbevarat medeltida kvarter funnet i Visby

"Det häftigaste fyndet som gjorts i Visby under de senaste 25-30 åren". Så beskrivs upptäckten av två medeltida hus i kvarteret Släggan bakom Payex i Visby.

Fragment av gravhäll. Den kan ha tagits från S:t Hans ruin.

Fragment av gravhäll. Den kan ha tagits från S:t Hans ruin.

Foto: Rolf Jönsson

Visby2010-09-17 04:00
För en vecka sedan var området en gräsbevuxen tomt. Nu har arkeologerna grävt fram nästan ett helt kvarter med rester av medeltida stenhus på Payex tomt mellan Mellangatan, Volters gränd och Kronstallgränd.
- Det är inte förvånande att det finns rester av stenhus här. Det passar in i stadsbilden och är logiskt. Det fantastiska är i stället hur fint det ligger kvar och att man kan få fram nästan ett helt kvarter, säger Per Widerström som utfört utgrävningarna tillsammans med Fredrik Ehlton.
En liten murbit mot Volters gränd kände man till sedan tidigare. Nu har tre hus med meterhöga murar och en liten gränd påträffats på tomten.

Halvtrappa ned
Att resterna av husen är så väl bevarade kan bero på att de inte fick förfalla, utan fylldes igen vid ett och samma tillfälle. Igenfyllningen har inneburit att arkeologerna inte måste ta hänsyn till några kulturlager och utgrävningen har därför gått ganska fort.
Nu har man grävt sig ned till vad man tror är en halv trappa nedanför nivån för 1200-talets gatuplan. Murarna berättar om två hus. Det ena verkar vara påbyggt i omgångar, det andra har kraftigare murar och löper kanske hela vägen från Mellangatan till S:t Hansgatan. Båda husen har varsin välbevarad latrinkammare.
Att det handlar om medeltida byggnader är säkert. På stadskartan från 1697 var stenhusen redan borta. Då var tomten bebyggd med ett trähus.
- Troligen användes resterna av det gamla stenhuset som en källare när trähuset byggdes, säger Per Widerström.

"Häftigaste fyndet"
Majvor Östergren på länsstyrelsen betecknar utgrävningen som "det häftigaste fyndet vi gjort i Visby under de senaste 25-30 åren". I dag kommer man att ha en presskonferens och berätta om upptäckten innan de gamla murarna täcks över. Utgrävningen har gjorts på uppdrag av Payex, som vill använda tomten för nybyggnation.
- Men det är inte helt klart vad och hur vi ska bygga än. Vi diskuterar ännu med arkitekten, säger Payex vd Krister Fingal.
- Men det blir en blandning av både privatbostad, plats för bilar, soprum och kanske något mer.
För snart fyra år sedan ansökte Payex om att få bygga på den aktuella tomten. Byggnadsnämnden sa ja, men planerna stoppades av länsstyrelsen eftersom arkeologer hade hittat värdefulla medeltida husrester på platsen. Payex vd riktade skarp kritik mot länsstyrelsens hantering av ärendet och även landshövding Marianne Samuelsson fick kritik. 15 anställda på Payex varslades om uppsägning eftersom det stoppade bygget skulle tvinga företaget att flytta verksamhet till Småland. Nu har man nått en uppgörelse med länsstyrelsen som innebär att tomten under vissa förutsättningar, får bebyggas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om