Utlandskyrkan slipper neddragningar

Biskop Thomas Petersson slipper att dra åt svångremmen för utlandskyrkan. Kyrkomötet gick emot förslaget om att spara tolv miljoner kronor nästa år.

Biskop Thomas Petersson och rådet för kyrkan i utlandet hade motionerat om att få oförändrad budget i två år. Motionen bifölls med knapp marginal av kyrkomötet.

Biskop Thomas Petersson och rådet för kyrkan i utlandet hade motionerat om att få oförändrad budget i två år. Motionen bifölls med knapp marginal av kyrkomötet.

Foto: David Skoog/arkiv

Visby2019-11-24 07:02

Visby stift ansvarar för Svenska kyrkans 40-tal utlandsförsamlingar. När kyrkomötet i veckan samlades för att besluta om budget för 2020 fanns förslag från kyrkostyrelsen att minska anslaget till utlandskyrkan med tolv miljoner kronor.

Utlandskyrkans budget avgjordes i en mycket jämn votering. 116 ledamöter röstade för oförändrat anslag, 114 för att det skulle minskas. Beslutet om oförändrat stöd väckte spontana applåder.

Kyrkomötets beslut gäller de två kommande budgetåren. För 2020 får utlandskyrkan 74 miljoner kronor, året därpå 75 miljoner.

– Vi håller på att se över verksamheten. Nu får vi mer tid att planera, säger Thomas Petersson som tror att kravet att spara återkommer om två år.

– Vi har redan sett över verksamheten i Schweiz och Tyskland. Ett förslag om Schweiz kommer i vår. Där har vi två församlingar, vi kanske kan klara verksamheten med en.

Thomas Petersson har själv erfarenhet av arbete i en utlandsförsamling. Åren 2006-2011 tjänstgjorde han i Berlin.

– Det ser väldigt olika ut hur församlingarna i utlandet finansierar sin verksamhet. I Oslo betalar norska staten, medan kyrkokansliet i Uppsala står för 95 procent av kostnaderna i Bangkok. Församlingen i Berlin får inkomster genom uthyrning av lokaler, och kan finansiera större delen av verksamheten på egen hand.

I biskopens uppdrag ingår att besöka utlandsförsamlingar. Nästa resa gör Thomas Petersson i januari till församlingen i södra Frankrike, med bas i Nice.

Karta: Visby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!