Utbrott på förskola – 30 barn sjuka efter nugget-lunch

Misstänkt matförgiftning av 30 barn i förskolan i mitten av sommaren, ledde till tillsynsbesök i ett av Visbys skolkök. Där upptäcktes brister i leveranskedjan. Sedan en chaufför inte hittat fram i tid, steg tempen på den kylda maten till nära 20 plusgrader.

Ett utbrott av magsjuka på en förskola i Visby misstänktes vara matförgiftning.

Ett utbrott av magsjuka på en förskola i Visby misstänktes vara matförgiftning.

Foto: Roger Culmsee

Visby2024-09-03 05:15

Nyheten i korthet

  • Misstänkt matförgiftning på en gotländsk förskola ledde till att 30 barn blev sjuka efter att ha ätit laxnuggets till lunch.
  • Ett tillsynsbesök avslöjade brister i leveranskedjan, som att kyld mat höll en temperatur på +19˚C vid ankomst till förskolan.
  • Miljö- och byggnämnden har begärt omedelbara åtgärder för att säkerställa att kylda livsmedel är kalla vid ankomst, men måltidsavdelningen har motsatt sig detta och överklagat beslutet.

Enligt anmälan som kom in 18 juli, hade totalt 30 barn på en av regionens förskolor blivit magsjuka av lunchen, laxnuggets, tidigare samma vecka.

Förskolans lunch tillagas av ett av de produktionskök som ligger i Visby. Dagen efter anmälan gjorde regionens livsmedelsenhet ett tillsynsbesök vid produktionsköket samt på den aktuella förskolan. En temperaturkontroll vid matens ankomst till förskolan visade att de kylda livsmedlen höll en temperatur på +19˚C.

undefined
I mitten av juli drabbades 30 barn vid en och samma förskola av magsjuka och misstänkt matförgiftning.

Man mätte även tiden det tog att leverera maten. I det här fallet tog det över 60 minuter från produktionsköket till förskolan, båda verksamheter som ligger i Visby.

Mot bakgrund av detta beslutade miljö- och byggnämnden om föreläggande riktat till regionstyrelseförvaltningen med krav på att det aktuella produktionsköket att vidta omedelbara åtgärder för att säkerställa att kylda livsmedel som ska levereras till förskolor fortfarande är kalla vid ankomst.

Måltidsavdelningen har motsatt sig detta. I överklagan av beslutet påpekar man bland annat att bristerna kan härledas till transporten av maten, och att en annan livsmedelsföretagare har ansvaret. Vidare ser man ingen anledning att tro att kylkedjan i vanliga fall inte hålls, då produktionsköken har tydliga rutiner för att säkerställa att maten håller rätt temperatur när den skickas iväg.

När maten når mottagningsköket, som en förskola, övergår ansvaret till utbildnings- och arbetslivsförvaltningen.

undefined
Katarina Selin vid ett av regionens måltidskök. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle och har i övrigt ingen koppling till artikeln.

Enligt Katarina Selin, processledare vid måltidsavdelningen, saknas full insyn av deras rutiner eller inte heller ett ansvar för deras rutiner.

– Vår rekommendation är att mäta temperaturen på maten varje gång. Deras rutiner har inte vi full insyn i, men det är rutin att de hör av sig vid avvikelser och att dessa dokumenteras, säger hon.

Från 15 juli, då 30 barn blev magsjuka av maten på sin förskola, finns inga rapporter om avvikelser.

undefined
Enligt uppgifter till måltidsavdelningen ska chauffören inte ha hittat till förskolan, något som lett till att kyld mat höll en alldeles för hög temperatur vid ankomsten.

Faktum kvarstår dock att det vid tillsynen 19 juli konstaterades en allvarlig sådan, och att något brustit någonstans på vägen.

– Just den dagen vet vi att det gick fel under transportdelen. Vi fick veta att chauffören kört vilse, att han var ny och först inte hittade till förskolan. Det är väldigt ovanligt att något sånt händer, men det gjorts en utredning enligt de rutiner som finns, säger Katarina Selin.

I dagarna kom beslut från miljö- och hälsa om att återta föreläggandet. Enligt Andreas Larsson, enhetschef vid Livsmedel och alkoholtillstånd, hade man inte tillräckligt utrett vilken som det skulle riktas till.

– Det var under en stressig period under sommaren med få ordinarie i tjänst. Vi hade helt enkelt inte full koll.

Han tillägger att det är mycket ovanligt med den här typen av ärenden, med misstänkt matförgiftning i en kommunal verksamhet med så många drabbade.

Vad gäller bristerna vid tillsynen den 19 juli så kommer det inte att bli aktuellt med något nytt föreläggande, i detta fall mot transportören i fråga. Enligt Andreas Larsson har det nu gått så pass lång tid sedan händelsen att det är svårt att reda ut kring detaljerna. Han anser dock att det finns skäl för, i måltidsavdelningens fall, att se över inte minst paketeringen inför transporterna.

– Vi har möten med måltidsavdelningen, och där är frågan kring rutiner en sak som vi säkerligen kommer att ta upp. Men själva ärendet är avslutat, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!