Upprepade brister i märkning av kött - nu hotas livsmedelsbutiken i Visby med vite

En livsmedelsbutik i Visby hotas nu med vite. Orsaken är upprepade brister i märkningen av kött som förpackats i butiken, bland saknades uppgifter om ursprungsland, vilket djur köttet kommer i från och var det slaktats och styckats.

Foto: Mark Earthy/SCANPIX

Visby2011-02-10 04:00

Sedan 2009 har miljö- och hälsoskyddskontoret fått in flera anmälningar mot livsmedelsföretagaren, gällande märkning av kött som förpackats i butiken. Vid inspektion i butiken konstaterades brister i märkningen. I oktober förra året kom ytterligare en anmälan mot butiken, då om att köttprodukter märktes med vilseledande information. En ny inspektion visade fortsatta brister i märkningen av kött.

I början av januari i år gjordes ytterligare en uppföljande inspektion, som visade att bristerna kvarstod och att livsmedelsbutiken inte följde de regler som finns för märkning av kött. Bland annat saknades ursprungsland, från vilket djur köttet kommer, godkännandenummer för slakteri och styckningsanläggning där djuret slaktats respektive styckats, samt namn och kontaktuppgifter till förpackare.


"Jättetrist"
- De har misslyckats med det här med märkningen. Det är jättetrist att det ska vara så, men det är tur att det upptäcks innan det händer något. Här handlar det om ursprungsmärkning dessutom. Det är sånt man ska känna till om man är livsmedelshandlare, säger Harriet Lihnell, ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Eftersom livsmedelshandlaren trots flera påpekanden fortfarande inte åtgärdat bristerna, beslutade miljö- och hälsoskyddsnämnden i går om vite på 15 000 kronor för varje gång reglerna för märkning överträds. Uppföljande kontroll kommer att göras av livsmedelsbutiken efter den 1 mars.

- Det här är inget nytt problem, inspektörerna har försökt ha en diskussion och informera handlaren. Det är jätteviktigt att vi följer upp det här och om handlaren inte vidtar åtgärder kommer vi att ta ut vite, säger Harriet Lihnell.

GA har utan framgång sökt livsmedelsföretagaren för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om