På onsdag kväll klockan 17.00 bjuds allmänheten till Donnerska huset för att höra en paneldebatt lyfta frågor kring världsarvet. I panelen medverkar Jörgen Renström, regionantikvarie, men också innerstadsbo sedan 40 år tillbaka. Han menar att mycket har hänt i stadsmiljön under de åren.
– Till det positiva är att det är mer rörelse i stan i dag, med universitetet och turismen där säsongen har blivit mycket längre, säger han.
Som fastighetsägare är Jörgen Renström mindre glad över dagsturismen som kommit till i och med kryssningskajen.
– Det bor nästan 3 000 personer i stan och det är våra hem. Som boende känner jag mig utträngd och jag tror att det börjar närma sig en brytpunkt för om jag vill bo kvar i stan, säger han.
I panelen ingår också Roy Abd-El Ahad, som har blivit en storspelare för Visbys utveckling i och med de många fastigheter han äger, Linnéa Grimstedt, Gotlands Kulturrum, och Eva Ahlin (C), ordförande i miljö och byggnämnden och i världsarvsrådet. Eva Ahlin tar med sig stora öron till mötet.
– Jag ser det som en fantastisk möjlighet att få veta vad folk som bor och vistas i stan tycker, säger hon.
Hon menar att det är en balansgång om staden ska förbli levande både för besökare och boende och hon vill korta väntetiden för bygglov.
– Jag vill underlätta för folk, tydlighet och att snabba på processen, säger Eva Ahlin.
Mötet arrangeras av världsarvskontoret på Region Gotland och Sustainable Heritage Research Forum vid Uppsala Universitet Campus Gotland. Enligt världsarvssamordnare Elene Negussie planeras fler möten under hösten.