Tysk ölhall med plats för 500 gÀster till torget

Efter 20 Är i Visby trodde Aydin Akyuz att han var klar med branschen. Men inte. Efter att nyligen ha tagit Lion Bar till ön blir han nu först ut i en kedja med tyska ölpubar: "Oktoberfest varje kvÀll."

Aydin Akyuz öppnar German Beerhall pÄ Stora torget, i gamla Brygghusets lokaler. InnergÄrden ska dukas med lÄngbord, tysk meny, klÀder och korvar.

Aydin Akyuz öppnar German Beerhall pÄ Stora torget, i gamla Brygghusets lokaler. InnergÄrden ska dukas med lÄngbord, tysk meny, klÀder och korvar.

Foto: Henrik Radhe

Visby2024-05-21 05:15

Nyheten i korthet

  • Aydin Akyuz öppnar en tysk ölhall, German Beerhall, i Visby med plats för 500 gĂ€ster. Han beskriver det som "Oktoberfest varje kvĂ€ll". Ölhallen kommer fokusera pĂ„ tysk mat och dryckeskultur.
  • German Beerhall planerar ocksĂ„ att etablera sig pĂ„ tre platser i Stockholm och i Spanien. Akyuz har tidigare drivit Brygghuset i Visby och öppnat Lion Bar-kedjan pĂ„ ön.
  • Visby-öppningen Ă€r planerad senare i veckan. NĂ€r den verkliga Oktoberfesten börjar i Tyskland i oktober, planerar ölhallen att ta det ett steg lĂ€ngre med festivalaktiviteter.

Satsningen German Beerhall beskriver sig som en tysk gastropub med fokus pÄ schnitzel, korv och öl.

– Visby Ă€r först ut, sĂ€ger Aydin Akyuz och berĂ€ttar att nystartade kedjan med fokus pĂ„ tysk mat och dryckeskultur ocksĂ„ etablerar sig pĂ„ tre olika stĂ€llen i Stockholm och i Spanien.

undefined
Aydin Akyuz öppnar German Beerhall pÄ Stora torget, i gamla Brygghusets lokaler. InnergÄrden ska dukas med lÄngbord, tysk meny, klÀder och korvar.

Aydin Akyuz har drivit Brygghuset, och det Àr den krogen som nu fÄr ny kostym i form av lederhosen och tyska traditioner.

– Man kommer att kĂ€nna att det Ă€r tyskt, bĂ„de klĂ€dsel och mat, och vi försöker lĂ€ra oss lite fraser pĂ„ tyska ocksĂ„. Vi kommer gĂ„ all in, ska man göra nĂ„got ska man göra det ordentligt, sĂ€ger han.

Öppning Ă€r planerad senare i veckan, med start pĂ„ gĂ„rden och plats för 500 gĂ€ster som kan serveras öl och mat vid lĂ„ngbord.

– För att hinna med kommer vi att ha en korvvagn, den ska lyftas in pĂ„ gĂ„rden med kran, sĂ€ger han.

undefined
Aydin Akyuz har drivit Brygghuset, men öppnar German Beerhall i lokalerna.

Aydin Akyuz öppnade tidigare i Är kedjan Lion Bar, i Brygghusets tidigare lokaler pÄ Adelsgatan, som franchisetagare.

– NĂ€r grabbarna bakom Lion Bar fick se de hĂ€r lokalerna pĂ„ torget blev de intresserade, sĂ€ger han, och berĂ€ttar att det Ă€r samma personer som nu etablerar den nya kedjan German Beerhall.

Temat i sommar blir oktoberfest, under tak pÄ innergÄrden. NÄgon stor tappkran med en enda sorts tysk öl blir det inte.

– Nej, vi vill ha de gotlĂ€ndska bryggerierna. Vi ska ha 26 öl pĂ„ fat och kanske 100 pĂ„ flaska. GotlĂ€nningar Ă€r grymma pĂ„ att brygga öl och det finns mĂ„nga smĂ„ bryggerier, sĂ€ger Aydin Akyuz.

undefined
Aydin Akyuz hyllar gotlÀnningarnas stora intresse för öl och bryggning.

Efter att miljön pÄ gÄrden har satt sig kommer lokalerna inomhus att frÀschas till och fÄ ny bar. NÀr den ursprungliga oktoberfesten drar igÄng i Tyskland i oktober ska ölhallen satsa extra.

– DĂ„ Ă€r det festival pĂ„ riktigt och vi gĂ„r ett steg lĂ€ngre, med enliterssejdlar och hĂ€ftigt. Vi fĂ„r se hur gotlĂ€nningarna tar det hĂ€r, det Ă€r de som vĂ€ljer, sĂ€ger Aydin Akyuz.

Han menar att besökarna kommer att rÀcka i sommar för att fylla Visbys alla stÀllen, och att han frÄn i höst flyttar inomhus frÄn gÄrden.

Quiz, after work och sport pÄ tv kommer dÄ att finnas i utbudet.

– Jag tror att det hĂ€r blir bra och att det kommer komplettera torget, sĂ€ger han.

undefined
Fullt upp har Aydin Akyuz inför uppstarten av krogen med helt nytt koncept.
undefined
Öl frĂ„n mĂ„nga gotlĂ€ndska bryggerier ska serveras i baren.

Till Gotland kom Aydin Akyuz 2003 för att lĂ€sa pĂ„ högskolan. 

– Sedan blev jag pizzabagare pĂ„ OÂŽLearys. Det var sĂ„ det började, sĂ€ger han och rĂ€knar kafĂ©er, krogar, stĂ€dfirmor, asylboenden, engagemang inom politiken, samt lots hos Region Gotland till sitt CV.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!