Satsningen German Beerhall beskriver sig som en tysk gastropub med fokus pÄ schnitzel, korv och öl.
â Visby Ă€r först ut, sĂ€ger Aydin Akyuz och berĂ€ttar att nystartade kedjan med fokus pĂ„ tysk mat och dryckeskultur ocksĂ„ etablerar sig pĂ„ tre olika stĂ€llen i Stockholm och i Spanien.
Aydin Akyuz har drivit Brygghuset, och det Àr den krogen som nu fÄr ny kostym i form av lederhosen och tyska traditioner.
â Man kommer att kĂ€nna att det Ă€r tyskt, bĂ„de klĂ€dsel och mat, och vi försöker lĂ€ra oss lite fraser pĂ„ tyska ocksĂ„. Vi kommer gĂ„ all in, ska man göra nĂ„got ska man göra det ordentligt, sĂ€ger han.
Ăppning Ă€r planerad senare i veckan, med start pĂ„ gĂ„rden och plats för 500 gĂ€ster som kan serveras öl och mat vid lĂ„ngbord.
â För att hinna med kommer vi att ha en korvvagn, den ska lyftas in pĂ„ gĂ„rden med kran, sĂ€ger han.
Aydin Akyuz öppnade tidigare i Är kedjan Lion Bar, i Brygghusets tidigare lokaler pÄ Adelsgatan, som franchisetagare.
â NĂ€r grabbarna bakom Lion Bar fick se de hĂ€r lokalerna pĂ„ torget blev de intresserade, sĂ€ger han, och berĂ€ttar att det Ă€r samma personer som nu etablerar den nya kedjan German Beerhall.
Temat i sommar blir oktoberfest, under tak pÄ innergÄrden. NÄgon stor tappkran med en enda sorts tysk öl blir det inte.
â Nej, vi vill ha de gotlĂ€ndska bryggerierna. Vi ska ha 26 öl pĂ„ fat och kanske 100 pĂ„ flaska. GotlĂ€nningar Ă€r grymma pĂ„ att brygga öl och det finns mĂ„nga smĂ„ bryggerier, sĂ€ger Aydin Akyuz.
Efter att miljön pÄ gÄrden har satt sig kommer lokalerna inomhus att frÀschas till och fÄ ny bar. NÀr den ursprungliga oktoberfesten drar igÄng i Tyskland i oktober ska ölhallen satsa extra.
â DĂ„ Ă€r det festival pĂ„ riktigt och vi gĂ„r ett steg lĂ€ngre, med enliterssejdlar och hĂ€ftigt. Vi fĂ„r se hur gotlĂ€nningarna tar det hĂ€r, det Ă€r de som vĂ€ljer, sĂ€ger Aydin Akyuz.
Han menar att besökarna kommer att rÀcka i sommar för att fylla Visbys alla stÀllen, och att han frÄn i höst flyttar inomhus frÄn gÄrden.
Quiz, after work och sport pÄ tv kommer dÄ att finnas i utbudet.
â Jag tror att det hĂ€r blir bra och att det kommer komplettera torget, sĂ€ger han.
Till Gotland kom Aydin Akyuz 2003 för att lÀsa pÄ högskolan.
â Sedan blev jag pizzabagare pĂ„ OÂŽLearys. Det var sĂ„ det började, sĂ€ger han och rĂ€knar kafĂ©er, krogar, stĂ€dfirmor, asylboenden, engagemang inom politiken, samt lots hos Region Gotland till sitt CV.