Med en vecka kvar till invigning pågår febril verksamhet på Gotlands museum. Den gamla basutställningen från 1967 ska uppdateras, där livet under vikingatiden lyfts fram på ett helt nytt sätt.
– Det är den vi är kända för. Även om staden är medeltida förknippas Gotland jättemycket med vikingar och det har också gjorts fantastiska fynd – med de bäst bevarade vikingatida skeletten i världen, säger Johanna Pietikäinen, chef för museets samlingar och arkeologi.
Utställningen ”Midgård” består av åtta olika rum eller avdelningar, som var och en lyfter fram sin del av tidsperioden mellan år 536 och 1100-talet. Två kvinnogravar visas. Båda bär på unika berättelser.
– Det här är en kvinna i 25-årsåldern från Kopparsvik. Hon har ganska fina smycken och är väldigt väl bevarad, säger Johanna Pietikäinen och berättar att DNA samlats in från samtliga gravar från just det gravfältet, strax ovanför färjeterminalen i Visby.
Kalken i den gotländska marken har gjort att skeletten bevarats ovanligt väl, och de har satts i nytt fokus.
– Vi har fått flera mejl till museet från amerikaner som påstår sig vara släkt med en speciell viking. De vill komma hit för att se skelettet som de tror är deras förfader, säger Johanna Pietikäinen.
Kvinnograven i den nya utställningen är en av dem. De övriga förvaras i museets magasin. Svaret till de amerikanska släktforskarna är nej.
– Vi tar inte emot enskilda privatpersoner som vill umgås med ett skelett, säger hon.
Den andra kvinnograven kommer från Ihre på norra Gotland och ställs ut i sin helhet.
– Den är unik för att man på samma ställe fann en hund, en häst och mänskliga kvarlevor. Hela ekipaget är fyra meter långt, med en kvinna i trävagn, dragen av sin häst, säger Johanna Pietikäinen och berättar att förutom hästens skelett, ben från get och fåglar, finns också betsel och nitar från trävagnen kvar.
Kvinnan var ung när hon dog, bara omkring 20 år, och har ett spädbarn vid sin sida.
– De har antagligen dött i samband med födelsen, det är ett extremt litet barn, säger hon.
Utställningen har tagits fram under två år, med hjälp av konsthantverkare, elever rån Wisbygymnasiets estetiska program och många fler. Via skärmar och datorer kan besökaren få fördjupad kunskap, men även höra hur vikingatiden och dåtidens instrument faktiskt lät.
1 000 år kan tyckas länge, men är bara 16 till 20 mormödrar bort.
– Vikingarna hade samma egenskaper som vi har i dag, man kunde vara trött, och man var kär. Vi vill sudda ut nu och då, säger Stefan Johansson, chef för museets publika verksamhet.
Utställningen använder modern teknik för att visa den färgprakt och konstnärliga utsmyckning som var en självklar del av livet.
– Vikingatiden var en extremt konstnärlig och kreativ tid, varenda liten pinal var utsmyckad på ett sätt som vi inte kan föreställa oss. Det försöker vi nu lyfta i den här utställningen, säger Johanna Pietikäinen.
Även om museet har besökare från hela världen, där utställningen om vikingarna blir ännu ett dragplåster, är den till stora delar gjord av gotlänningar för de som i dag befolkar vikingarnas ö.
– Den blir en tidsresa för skolor och gotlänningar. Vi är en del i en kedja av händelser och man behöver förstå det mänskliga arvet, säger Stefan Johansson.
Krig och oro i omvärlden menar han sätter kulturarvet i fokus.
– Att vi förstår vårt arv i dessa tider är viktigt, säger han.
Utställningen på Gotlands museum invigs den 3 maj klockan 13.00.