Tuff lördag för 268

Intresset för att skriva högskoleprovet har ökat i hela landet. På Gotland kom 268 personer till Richard Steffengymnasiet för lördagens nära åtta timmar långa skrivning.

Hur gick det? Under rasterna mellan delproven kunde deltagarna mingla i korridoren och utbyta erfarenheter.FOTO: TOBIAS WALLSTRÖM

Hur gick det? Under rasterna mellan delproven kunde deltagarna mingla i korridoren och utbyta erfarenheter.FOTO: TOBIAS WALLSTRÖM

Foto: Tobias Wallström

Visby2010-04-12 06:00
Nära 67 000 svenskar skrev högskoleprovet i helgen. På Gotland var 307 föranmälda provet, men 39 hoppade av i sista stund.
I Richard Steffengymnasiet fyllde de 268 som kom till start tolv salar, och de visste vad som gällde: från klockan 8.30 till 16.15 hade de fem delprov att lösa. Alla mobiltelefoner beordrades avknäppta, och som enda hjälpmedel tilläts blyertspenna, suddgummi, linjal och överstrykningspenna.
Inte ens ansvariga provledaren Christina W Engberg visste innan starten i vilken ordning delproven skulle skrivas. När hon fick höra att Nog, provet i att tolka logiska och matematiska problem inlett sade hon:
- Oj, det är en rysare att börja med. Jag tycker det är det svåraste delprovet.
Efter provet i noggrannhet följde prov för att testa läsförståelse i både svenska och engelska, ordförståelse, hur man tolkar diagram, tabeller och kartor,
Högskoleverket delar frikostigt med sig av tips och övningar inför provdagen. Men erfarenheten säger, att genom att skriva provet flera gånger förstår man upplägget bättre och höjer sitt resultat.
- Jag brukar tvinga min son Fhilip att skriva provet. Han är här för tredje gången nu, och resultatet brukar bli bättre för varje gång, berättar Christina W Engberg.
Direkt efter avslutat prov kunde deltagarna bege sig till en dator för att kolla facit. Klockan 17.00 lades både frågor och svar ut på www.studera.nu, som är Högskoleverkets portal i samarbete med Verket för högskolestudier och landets högskolor.
Högskoleprovet kan ge upp till 2,0 i betygspoäng, och resultatet gäller i fem år.
Nästa tillfälle för den som vill skriva högskoleprovet är 23 oktober. Om det blir några förändringar till dess är oklart, men Högskoleverket är på väg att förändra högskoleprovet. Just nu håller nya delprov på att prövas ut inom ordförståelse och problemlösning. De nya delproven är tänkta att ytterligare höja provets förmåga att mäta hur studenterna kommer att klara utbildningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om