Trycket hÄrdnar nÀr fastighetspriserna stiger

Stigande fastighetspriser har ökat trycket pĂ„ innerstaden. ÖnskemĂ„len Ă€r mĂ„nga om förtĂ€tningar och nybyggen och tonlĂ€get har hĂ„rdnat.

Södertull 11 Àr bara en av mÄnga innerstadsfastigheter dÀr Àgarna vill göra stora ingrepp. "Det finns risker med den utvecklingen", tycker Tor Sundberg pÄ lÀnsstyrelsen.

Södertull 11 Àr bara en av mÄnga innerstadsfastigheter dÀr Àgarna vill göra stora ingrepp. "Det finns risker med den utvecklingen", tycker Tor Sundberg pÄ lÀnsstyrelsen.

Foto: Henrik Radhe

Visby2019-11-11 08:30

Den gamla kinakrogen vid Södertorg Àr bara ett av mÄnga pÄgÄende Àrenden dÀr fastighetsÀgare vill bygga ut, bygga om, Àndra anvÀndning eller riva hus för att kunna skapa nÄgonting nytt.

Tor Sundberg, som arbetar pĂ„ lĂ€nsstyrelsens enhet för samhĂ€lle och kulturmiljö, ser en utveckling som inte förutspĂ„ddes nĂ€r Region Gotland antog detaljplanen för Visby innerstad 2010. Eftersom det nĂ€stan inte fanns nĂ„gra obebyggda tomter i innerstaden insĂ„g man inte att intresset för om- och nybyggnation skulle bli sĂ„ stort som det har blivit. 

– Det Ă€r en trend att utnyttja det som finns och gĂ€rna bygga lite till. Utöver tillbyggnad pĂ„ den egna bostaden vill man ha ett gĂ„rdshus eller ett par extra lĂ€genheter som man kan hyra ut och fĂ„ intĂ€kter frĂ„n, berĂ€ttar Tor Sundberg. 

Sedan planen antogs för nĂ€stan tio Ă„r sedan har fastighetspriserna mer Ă€n fördubblats. 

– FastighetsĂ€garna vill fylla fastigheten med nĂ„got som ger pengar tillbaka. DĂ„ blir det ofta önskemĂ„l om förtĂ€tning, sĂ€ger Tor Sundberg.

Har vi ett vÀrldsarv som Àr under attack?

– Det Ă€r dramatiskt uttryckt, men fastighetspriserna driver pĂ„ önskemĂ„l om kraftiga förĂ€ndringar. Det finns risker med den utvecklingen.

Regionantikvarien Maria James delar Tor Sundbergs bild. Hon oroas över de nya aktörerna i innerstaden. Hon minns ett tillfÀlle dÄ en fastighetsÀgare, som just hade köpt ett helt kvarter, frÄgade "vad kan vi riva?"

–  Tonen har hĂ„rdnat och det har kommit in personer som inte kör med riktigt schyssta metoder. Det har blivit sĂ„ mycket pengar i innerstadsfastigheterna att man inte mĂ„nar om byggnaderna, utan vill bara ha in de verksamheter som Ă€r mest vinstdrivande för tillfĂ€llet. Allt ska maxas och att utveckla fastigheter har blivit synonymt med att riva och bygga nytt, sĂ€ger Maria James.

Maria James tycker att kulturarvet mÄste fÄ vara tongivande i innerstaden, men hon ser inte att politikerna stÄr upp för det:

– Det har blivit en annan instĂ€llning pĂ„ senare Ă„r. Politikerna Ă€r vĂ€ldigt intresserade av att gĂ„ nĂ€ringslivet till mötes. De Ă€r rĂ€dda för att företagen flyttar om vi inte tillĂ„ter den utveckling som de vill ha. Men jag tror inte pĂ„ det. Alla ser Visbys attraktionskraft, men slĂ€pper vi efter för mycket sĂ„ har vi inte sĂ„ mycket kvar till slut, sĂ€ger Maria James.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!