Förslag har väckt stora protester. Men det sviktande elevunderlaget gör nu att politikerna i barn- och utbildningsnämnden fattar beslutet att låta förvaltningen gå vidare med förslaget om nedläggning.
– Nämnden har gett förvaltningen i uppdrag att gå vidare med nästa steg i processen med att anpassa skolorganisationen i norra Visby utifrån att antalet elever väntas minska kraftigt. I det fortsatta arbetet behöver säkerställas hur vi tar hand om elever och personal framåt, säger Oscar Lindster (S), barn- och utbildningsnämndens ordförande, i ett pressmeddelande.
Det slutgiltiga beslutet fattas den 26 november av barn- och utbildningsnämnden.
Samtidigt som barnkullarna krymper, växer den närliggande vuxenutbildningen och är i behov av andra lokaler, då undervisningen i dagsläget delvis bedrivs i lokaler med tillfälliga bygglov.
– Med tanke på den svåra ekonomiska situation vi är i behöver vi samutnyttja de lokaler vi har, inte bygga nytt. Därför går de här två sakerna parallellt, grundskolan minskar och vuxenutbildningen har större behov. Sammantaget ser vi därför det som det rimligaste alternativet att låta vuxenutbildningen ta över Polhemskolans lokaler, har utbildningsdirektör Torsten Flemming tidigare sagt.
Nämnden ger också förvaltningen i uppdrag att till sammanträdet i november redogöra för hur Polhemskolans profil och arbete kring hållbar utveckling och de globala målen, kan leva vidare.
Skolan har sedan starten 2019 satsat på en inriktning mot naturvetenskap och hållbar utveckling, något som föräldrar på skolan har lyft som ett argument mot nedläggningen, eftersom profilen fått föräldrar även utanför Visby att välja skolan.
– Jag tycker att det är konstigt att man investerat så stora pengar för att bygga upp en profilskola, och sedan beslutar att lägga ner den, sa föräldern Anders Malmberg, när förvaltningens förslag blev känt i mitten av augusti.