Lite trög start – sedan vände det för Hansedagarna

Inte ens det mäktiga Hanseförbundet rår på vädret. Men frånsett det har projektledaren Jenny Lennhammar inte så mycket att klaga på när Hansedagarna intog Visby – nästan 30 år efter förra gången.
– Nästa gång är jag pensionär, säger hon.

Hansedagarnas programpunkter och deltagare var utspridda runt Almedalen, Stora torget och Donners plats.

Hansedagarnas programpunkter och deltagare var utspridda runt Almedalen, Stora torget och Donners plats.

Foto: Edvin Högdal

Visby2025-06-09 06:00

– Usch, nu kommer alla se påsarna under ögonen, säger Jenny Lennhammar när Helagotlands kamera kommer fram.

I ett års tid har hon jobbat heltid med att styra upp allt inför årets Hansedagar i Visby. Under helgen var det upp till bevis för projektledaren. Jenny Lennhammar har snittat ungefär 18 timmar på jobbet per dag sedan invigningen i torsdags.

– Det har varit tidiga morgnar och sena kvällar. Men samarbetet med de runt 300 funktionärerna, polisen och regionen har gått fantastiskt bra. Och när man är lyssnar till Molly Hammar i Almedalen, det är vindstilla och solen går ner, då känner man verkligen att det har varit värt allt slit, säger hon.

Jenny Lennhammar har lett den projektgrupp som arrangerade årets upplaga av Hansedagarna i Visby.
Jenny Lennhammar har lett den projektgrupp som arrangerade årets upplaga av Hansedagarna i Visby.

Hansedagarna fungerar som ett årsmöte inom Hanseförbundet, där städerna som en gång var en del av det historiska förbundet med samma namn ingår. Men det är lika mycket en roterande stadsfestival med kultur, mat och föreläsningar i det fria. Och då spelar vädret viss roll, så det är inte så konstigt att Jenny Lennhammar noterar väderförhållandena under Molly Hammars konsert i Almedalen under lördagskvällen.

– Hur det gått för oss? Ja alltså, det har gått så bra som det kan göra, sen kan vi inte styra allt. Vädret är en sån sak. På lördagen var det säkert 5 000 på konserten i Almedalen. På fredagen regnade det, då var svårt att locka ut folk, säger hon.

Lite trögstartat alltså, men när festivalen väl var i gång hittade fler och fler till Hansedagarna för varje dag som gick. Det har förmodligen inte bara med vädret att göra.

Har det varit svårt att nå ut och få folk att förstå vad Hansedagarna är för typ av evenemang?

– Det är helt klart en utmaning. Värdskapet roterar och det är nästan 30 år sedan Hansedagarna var här sist. Då blir det förstås svårt att etablera sig och hålla liv i intresset och kunskapen om evenemanget.

Lettisk folkmusik var en kulturhändelserna som besökarna kunde ta tal av under stadsfestivalen.
Lettisk folkmusik var en kulturhändelserna som besökarna kunde ta tal av under stadsfestivalen.

Programpunkterna på Hansedagarna har haft fritt inträde. Därför är det svårt att säga något om besökarantalet.

– Det går tyvärr inte riktigt att mäta, men vi kommer att utvärdera Hansedagarna på andra sätt. Vi har varit ute och pratat med folk om deras upplevelse och vi ska komplettera med de medverkande hansestäderna och regionens del i det hela.

Intervju samma tid, samma plats om 30 år? 

– Haha, ja det är väl ungefär så lång tid det kommer ta innan Hansedagarna kommer tillbaka till Visby. Då är jag pensionär, men förhoppningsvis är jag här som besökare, säger Jenny Lennhammar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!