Med hjälp av skylift monterades under måndagen 1 600 fredsduvor i taket till gallerian på Östercentrum.
– Min syster Jonna Hägg och min mamma har suttit och klippt i två veckor. De har nog gjort 2 000 duvor, säger Anja Hård, verksamhetsledare på Visby Centrum, medan ytterligare duvor hängs upp i trådar.
– Jag tycker att det är en så fin idé. Fredsduvan är så rätt i tiden, vi behöver glädje och vi behöver vara snälla mot varandra i den värld vi lever i, säger Anja Hård.
Tanken nu är att försöka få dem som annars bara passerar förbi att stanna upp till eftertanke. En informationsskylt ska också upp i gallerian som berättar om projektet Fredsduvan.
Affärsmännens initiativ välkomnas av Petra Guteskär, domkyrkokaplan och den som tog trenden till Visby domkyrka.
– Det känns helt fantastiskt och jättekul. Att få spridning är precis det vi vill, att mana om freden och att hitta ord för det i tider av krig, säger hon.
Petra Guteskär berättar att det var på en konferens med deltagare från stora katedraler ute i Europa som hon lånade med sig idén från staden Chichester i sydöstra England.
I Visby domkyrka hängdes 4 700 fredsduvor upp. Ytterligare något hundratal har kommit till och installationen får besökare att stanna upp i häpnad. Tanken är att duvorna ska hänga uppe fram till midsommar, kanske längre och också över sommaren.
– Det är ingen stängd fredsmanifestation, den är öppen. Nu sprids den symboliskt österut och tänk om den kunde spridas ännu längre österut, säger Petra Guteskär.
Hon berättar att duvorna i kyrkan har klippts ut och skapats på förskolor, äldreboenden, företag och av privatpersoner. Fredsduvan som symbol är flera tusen år gammal och har alltid funnits med. Genomslaget för just den här formen, med målade och färgglada duvor utklippta i papper, har varit stort och intresserade har hört av sig från andra städer för att låna konceptet.
– De jobbar för det i Hälsingland, och man jobbar från Malmö stad på ett liknande stort projekt, säger Petra Guteskär.