Tidigt julmys med hållbarhet i fokus

Han var en ovan mannekäng, landshövdingen – men gillar konceptet second hand. Catwalken var en del av helgens "gröna jul" på Gråbo.

Anders Flanking visade bland annat upp sportkläder.

Anders Flanking visade bland annat upp sportkläder.

Foto: Dennis Pettersson

Visby2019-11-16 16:40

Det var kanske lite tidigt för julmys. Men denna vinterns stora högtid kändes ändå mest som en fond och en utgångspunkt, när hållbarhetsevenemanget Grön jul på Gråbo arrangerades under lördagen.

– Inför julen är det många som handlar mycket, och mycket nytt, samtidigt som det pratas mycket om miljön. Här kan alla få tips om hur man gör sin egen julklapp i stället. Och det erbjuds mycket kunskap om miljöarbete också, säger fritidsledaren Jessica Odqvist på ungdomsgården Puma – som stod för arrangemanget tillsammans med regionen, länsstyrelsen, Röda Korset och flera andra.

– Vi på Puma har ju fantastiska lokaler som ofta står tomma på helgerna, så det är bra att kunna utnyttja dem. Det är också kul för oss att samarbeta med alla andra arrangörer, tycker Jessica Odqvist.

Barnens vetenskapscenter Fenomenalen var också med på ett hörn. Eller rättare sagt inte alls i ett hörn, utan precis mitt i den stora Gråbogången.

Där klipptes avlagda t-shirts och lakan ner till remsor, som sedan monterades på en så kallad repslagarbana.

– På sådana har man slagit rep i alla tider och den vi har här är en enkel variant. Det är ett roligt sätt att kombinera olika intressen, med både mekanik och textil, berättar Fenomenalens verksamhetledare Lisa Berg.

På eftermiddagen var det dags för ett på Gotland populärt koncept, nämligen en catwalk. Denna gång med second hand-tema.

Länsstyrelsens högsta chef, landshövding Anders Flanking, ställde då upp som en av mannekängerna.

– Det här ligger i linje med våra hållbarhetsmål. Att köpa begagnat är både ekologiskt och ekonomiskt smart, tycker han.

Gör du det själv då?

– Jag har inte så många klädesplagg kanske, med däremot handlar vi second hand när det gäller möbler och inredning. Jag är inte heller så bra på att göra mig av med saker, bara häromdagen hittade jag en gammal jacka som gick att ta fram igen, den kändes som den hade blivit modern på nytt.

Och att använda saker länge kan ju också ses som miljösmart agerande från landshövdingens sida.

– Ja, precis. Jag köper gärna skor som faktiskt håller, till exempel, jag har ett par som jag har haft i 17 år tror jag. Jag har bara skott om dem.

Sko om skor, det känns inte som så många gör det längre?

– Nej, men alltså, har du ett par bra skor, se till att sula om dem. Bra grejer kan man använda länge, tipsar Anders Flanking.

Ellen, Kerstin och Hanna Eklund var också mannekänger.
Ellen, Kerstin och Hanna Eklund var också mannekänger.
Karta: Gråbogången
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!