"Hur mycket vi än jobbar räcker det inte"

Testkit packas för glatta livet och körs ut på löpande band. Om det är något provtagningssamordnare Linda Eklund lärt sig är det att ingen arbetsdag är utan utmaningar.

Mathilda Mikkelsen, Olivia Eklund Alm och Wilma Eriksson går alla tredje året på gymnasiet, och extraknäcker med att packa testkit för covid-19.

Mathilda Mikkelsen, Olivia Eklund Alm och Wilma Eriksson går alla tredje året på gymnasiet, och extraknäcker med att packa testkit för covid-19.

Foto: Cecilia Thomsson

Visby2022-01-20 06:03

Gymnasieeleverna Mathilda Mikkelsen, Olivia Eklund Alm och Wilma Eriksson har ett något annorlunda extrajobb. Sedan jullovet är de timanställda av Region Gotland för att packa testkit för covid-19 som allmänheten hämtar.

I lokaler intill Visby lasarett sitter de en kväll efter skola och praktik och packar de tester som dagen därpå ska levereras ut till Visby, Slite och Hemse.

– Under jullovet jobbade jag oftare, nu blir det mellan en till två kvällar i veckan, berättar Olivia Eklund Alm, som går sista året på gymnasiet.

undefined
Olivia Eklund Alm packar prover mellan en och två kvällar i veckan.

De ser bara fördelar med extrajobbet.

– Det ger extra pengar, jag får umgås med mina bästa vänner och man känner att man gör skillnad, säger Mathilda Mikkelsen, samtidigt som hon placerar provrör, informationsblad, tops och annat material i en plastpåse.

Linda Eklund, samordnare för provtagningen vid Region Gotland, är glad att de utöver ordinarie personal som packar testkit dagtid får hjälp av elever vissa kvällar.

– När vi fattade beslut om att anställa några extra för att hjälpa till med packningen var tanken att de kunde hjälpa oss att bygga en buffert, säger hon.

Men att ha färdigpackade prover till övers har inte varit aktuellt. De senaste veckorna har trycket på regionens egenprovtagning varit enormt. Under både måndag och tisdag denna vecka har alla provtagningskit tagit slut bara minuter efter att de fyllts på vid Visborg.

– Det finns en stor förståelse bland gotlänningar att vi gör det vi kan. Samtidigt är det tydligt att gotlänningar vill göra det som är rätt, alltså att ta ett test om man har symtom, och kan man inte göra det skapas en frustration. Det har jag förståelse för och vi tittar på alla möjliga lösningar för att bättre kunna meddela när det finns prover att tillgå och när de har tagit slut, säger Linda Eklund.

undefined
Linda Eklund är samordnare för provtagningen av covid-19 på Gotland.

Förra veckan analyserades över 3 000 PCR-prover från Gotland, vilket är nytt rekord. Jämförelsevis analyserades mellan 300 och 500 prover per vecka under sommaren och tidig höst, när smittspridningen var låg.

– Nu räcker vi inte till. Vi kommer att ta hjälp av en extern aktör som ska hjälpa oss att packa 2 000 kit i veckan, och så packar vi själva det som behövs utöver det. Det känns jätteskönt, säger Linda Eklund.

Även om de komponenter till testkiten som packas i Visby är hårdvaluta landet – och världen – över är det inte materialet som sätter begränsningar nu. I Gotlands avtal med Karolinska laboratoriet finns ett maxtak om 2 500 prover i veckan.

– Vi har lyft med Karolinska att vi behöver utöka antalet prover vi skickar för analys, men trycket på dem är stort så vi får se om det går att lösa.

Linda Eklund är sjuksköterska och anställd som verksamhetsutvecklare på hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Sedan mars 2020 har hon dock arbetat med att samordna provtagningen för covid-19. Det innebär att hon varit med om resan från att regionen endast gjorde en handfull prover dagligen i början av pandemin, till sommaren 2020 då PCR-prover gjordes tillgängliga för allmänheten, till i dag. Flera olika lösningar har testats under tiden, som drive in-testning och hemleverans, till dagens lösning med lådor.

– Grundtanken med lådlösningen är att det alltid ska finnas tester att hämta, och det funkade bra fram tills för två veckor sedan.

Att vara spindeln i nätet är en roll hon trivs med. Det är ibland långa dagar, men framför allt intensiva sådana.

– Jag tycker att det är roligt och jag känner att jag gör ett viktigt jobb, men det är också tröstlöst att hur mycket vi än jobbar räcker det inte. Något jag lärt mig är att ingenting bara flyter på som det ska. Om det inte är att Karolinska inte levererar lika mycket material som planerat så går maskinen som skriver ut etiketter till provrören sönder, säger Linda Eklund.

undefined
100 testkit i timmen packar eleverna.

När smittspridningen nu ökat dramatiskt har röster höjts för att sluta med masstestningen av allmänheten. Bland annat har Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus, kallat masstestningen "meningslös" och tycker att man vid en förkylning ska utgå ifrån att man är smittad av covid-19 och isolera sig.

På Gotland finns ännu inte planer på att sluta rekommendera testning för de med symtom, och Linda Eklund tycker att det finns en poäng med att fortsätta.

– Skulle vi sluta provta och börja utgå från att alla har covid-19 vid minsta förkylning skulle samhället lamslås och familjer behöva stanna hemma frekvent. Provtagningen har ett värde, men vi behöver ha en balans och bara testa personer som har symtom.

Då ska du ta prov

Om du har sjukdomssymtom som kan misstänkas vara covid-19 ska du ta prov. Det gäller vuxna och barn från förskoleklass, och även den som är vaccinerad mot covid-19.

Den som är hushållskontakt till en person som testats positivt för covid-19 ska följa förhållningsreglerna och isolera sig hemma i sju dagar. Först om du utvecklar symptom ska du testa dig, annars inte.

För den som arbetar inom vård och omsorg gäller andra rekommendationer för provtagning.

Källa: 1177

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!