Inför Almedalsveckan 2019 har de största mediejättarna nu lagt fast sina planer för sommaren. Samtliga kommer att gradera ner sin bevakning i förhållande till fjolårets jubileumsvecka då mötesplatsen firade 50 år.
Det har tills dels sin naturliga förklaring att 2018 var valår.
Men det är inte hela sanningen. För över tid anser såväl SVT som TV4, Expressen och Aftonbladet att Almedalsveckan mist sin politiska relevans och att kostnaderna för att delta inte svarar upp mot det de anser sig få ut av sin närvaro.
Sveriges Television letar redan aktivt runt om i landet för att hitta fler forum där politiker och allmänhet möts.
Eva Landahl är projektledare för SVT:s Almedalsbevakning:
– Almedalsveckan är inte lika exklusiv i dag som tidigare. Politikerna håller sina sommartal runt om i landet och det finns andra sätt att driva politik. Sedan Järvaveckan startade inser vi att betydelsen av Almedalen börjar luckras upp.
SVT finns förstås ändå på plats, om än med färre medarbetare än tidigare, för att nyhetsbevaka, sända morgonstudio och de politiska talen.
Programmet ”Opinion Live”, vilket sänts varje dag klockan 20, utgår dock och det kommer att produceras färre inslag från SVT-scenen.
En faktor för SVT:s lägre bemanning är de ökande boendekostnaderna i Visby där vissa hotell ställer speciella krav, som tvånget att boka hela veckan eller boka upp sig på flera år framåt.
– Vi överväger kostnaderna i allt vi gör, säger Eva Landahl.
För TV4 blev omläggningen av hyressättningen för markytor inför 2017 års vecka kännbar. Det har gjort att man internt lyft frågan huruvida det är motiverat att bevaka i samma omfattning som tidigare.
Mattias Hägerlund är projektledare:
– Inför detta år har vi beslutat att göra det, nästa år tar vi en ny diskussion. Jag har länge ansett att veckan kunde halveras, låta partierna dela dagar och på så sätt halvera kostnaden för oss deltagare.
2019 avser man att vara nere på ”normal nivå” efter fjolårets valårssatsning. Kanalens huvudfokus är att följa och bevaka politiken.
– För oss är det fortfarande i centrum och det ger möjlighet att enkelt träffa viktiga personer. Men man kan helt klart säga att delen politik kontra annat innehåll förändrats kraftigt över tid, säger Mattias Hägerlund.
Expressen planerar sin satsning utifrån nyhetsutvecklingen och ser i år inga skäl till att minska sin bevakning:
– Efter ett minst sagt spännande halvår finns det mycket att debattera och fråga makthavarna om. Politik är högt prioriterat hos oss året runt, säger Linnéa Pettersson, projektledare.
Vissa aktörer drar ner sin medverkan beroende på ökade markhyror och boendekostnader, hur resonerar ni kring det?
– Vi ser alltid över våra kostnader men vi kommer att fortsätta att leverera live-tv med debatter, intervjuer och utfrågningar samt en egen Almedalstidning och en ständigt uppdaterad sajt.
Aftonbladet har tidigare deklarerat att de avser slimma sin närvaro till ”mer rimliga proportioner”. Det vill säga att i mycket högre utsträckning än tidigare utvärdera hela Almedalsveckan.
– Vi anpassar vår bevakning efter vad som är nyhetsmässigt och politiskt relevant. Jag tycker många medier kan fundera över sina prioriteringar vad gäller exempelvis live-tv, är det rätt satsning, hur många tittar, eldar vi för kråkorna? säger Eric Rosén, biträdande redaktör på Aftonbladet.
Över tid noterar han hur veckan växt på ett anmärkningsvärt sätt, medan den politiska relevansen inte ökat i samma takt.
– Vi kan inte motivera den prioritering vi tidigare gjort, därför kommer vi i år inte att ha ett stort tält för besökare som fylls med innehåll från morgon till kväll, säger Eric Rosén.