Strider vid ringmuren

650 år efter slagen vid ringmuren och i Mästerby 1361, drabbar i sommar flera hundra stridande åter samman på de historiska platserna.- Vi vill synliggöra vad som hände, eller vad vi tror hände, säger Maria Neijman, projektledare för Battle of Wisby.

Stridbara. Maria och Thomas Neijman är projektledare respektive slagfältsansvarig för Battle of Wisby, som ska iscensätta händelserna år 1361. Foto: Tobias Wallström

Stridbara. Maria och Thomas Neijman är projektledare respektive slagfältsansvarig för Battle of Wisby, som ska iscensätta händelserna år 1361. Foto: Tobias Wallström

Foto: Tobias Wallström

Visby2011-03-07 04:00

På söndagen presenterade Battle of Wisby sina storslagna planer för sommarens Medeltidsvecka. I år är det 650 år sedan striderna i Mästerby och vid Visby ringmur. För att öka intresset och kunskapen kring händelserna 1361, ska man i sommar iscensätta de två historiska slagen.

- Vi har varit ute i Europa och nere på kontinenten är det vanligt att man återskapar liknande händelser, säger Thomas Neijman, slagfältsansvarig för Battle of Wisby, till vardags yrkesofficer.

Azincourt i norra Frankrike, engelska Hastings och tyska Grunwald/Tannenberg är exempel på platser där man återskapat historiska slag i jättelika skådespel.

- I Grunwald/Tannenberg är det cirka 2 000 stridande och en publik på cirka 120 000 personer, berättar Thomas Neijman.


Internationellt
Till Battle of Wisby väntas många internationella deltagare, därav det engelska namnet.

- Vi har fått frågor från internationella vänner om det blir något på Gotland 2011, det finns ett jättestort intresse. Hittills vet vi att tio olika nationer kommer hit, säger Thomas Neijman.

Han kommer själv leda striderna som danska prins Kristoffer. Även Valdemar Atterdag kommer att synas på fältet, bland bågskyttar, armborstskyttar, ryttare och kurirer.

- En av de stora utmaningarna är att även få med gotlänningar. Vi vill att det i de gotländska trupperna närmast publiken, ska vara gotländska som hörs och publiken ska gärna känna igen folk, säger Thomas Neijman.

Ambitionen är att allt ska vara så korrekt som möjligt, från kläder och utrustning till händelseförloppet. Men fortfarande finns frågetecken om vad som egentligen hände.

- Det finns en massa teorier om varför bönderna slogs utanför Visbys murar, till exempel att Visbyborna stängt portarna till staden. Vi kommer inte att gå in på om de var stängda eller öppna. Vi kommer att koncentrera oss på att det stod en strid utanför ringmuren - varför vet vi inte, säger Thomas Neijman.

Både i Mästerby och vid ringmuren kommer speakern Dick Harrisson guida publiken genom händelserna.

När stridshärarna lämnat Östergravar kommer de "stupade" ligga kvar och domkyrkans klockor ringa.

Stridshärarna kommer sedan att återvända för en minnesstund över de "stupade".

- Vi vill visualisera hur det kan ha sett ut med så många döda, för att få en känsla av vad som hände och vad det faktiskt innebar att så många människor dog, säger Maria Neijman.

- Det är ett skådespel som är underhållande att se på, men det är en allvarlig händelse. Innan dess hade man haft digerdöden och sen det här, där över 1 800 dog av en manlig befolkning på 4 000 till 5 000 personer. Det var ett oerhört trauma för Gotland, säger Thomas Neijman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om