Staten behåller färjeansvaret

Tanken på en regional upphandling av färjetrafiken till och från Gotland skrotas. Staten behåller ansvaret, men lovar att det gotländska inflytandet och insynen ska öka.

Bistra miner. Åke Svensson tror att ett ökat inflytande kan vara en bra lösning, och infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd lovar att se över arbetsformerna så att kommunen får vara med tidigt i nästa upphandling.Foto: Rolf Jönsson

Bistra miner. Åke Svensson tror att ett ökat inflytande kan vara en bra lösning, och infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd lovar att se över arbetsformerna så att kommunen får vara med tidigt i nästa upphandling.Foto: Rolf Jönsson

Foto: Rolf Jönsson

Visby2010-11-25 04:00
När kontakterna mellan näringsdepartementet och Gotlands kommun avstannade i våras var inriktningen ännu, att Gotland skulle ta över ansvaret för gotlandstrafiken och ansvara för upphandlingen av nästa avtal.
I går - när turer var inställda och färjorna låg vid kaj - tog samtalen mellan staten och kommunen förnyad fart efter ett flera månader långt uppehåll. Nya infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd (M) tog flyget till Visby för att träffa bland andra kommunalrådet Åke Svensson (S), oppositionsrådet Lena Celion (M), och regiondirektör Bo Dahllöf. Efteråt meddelade man gemensamt att arbetet med att flytta över ansvaret till Gotland stoppas.
- Det blir ingen regional upphandling. Staten kommer att ha det fortsatta ansvaret för färjetrafiken, sammanfattar Catharina Elmsäter-Svärd samtalen.
En knäckfråga har varit fördelningen av ansvaret och finansieringen. Och att överlämna ansvaret till kommunen och själv stå som garant för pengarna var ingen lösning som regeringen kunde acceptera.

Inflytandet ska öka
Nu inriktas arbetet på att se hur Gotland kan få största möjliga inflytande och insyn i nästa upphandling av färjetrafiken. Även om ansvarsfrågan är avgjord är det bråttom. Vid årsskiftet avvecklas Rikstrafiken och ansvaret för färjorna flyttar över till Trafikverket.
- Vi måste ha en skiss klar över hur inflytandet ska fungera. Det kommer att underlätta när Rikstrafiken överlämnar ansvaret för trafiken till Trafikverket, säger Catharina Elmsäter-Svärd.
Åke Svensson ser fördelar med att Gotland tidigt får inflytande och insyn i upphandlingen:
- Är arbetet bra förankrat så ökar acceptansen regionalt.
Lena Celion såg en annan fördel:
- Med ökat inflytande slipper vi förhoppningsvis "provballongerna" med förslag om till exempel en fastlandshamn.

Kraven gäller ändå
Åke Svensson såg noga till så att Catharina Elmsäter-Svärd fick med sig broschyren med de gotländska ståndpunkter om färjetrafiken som kommunstyrelsen antog i juni. Även om man inte får ansvaret så gäller fortfarande kraven på två fastlandshamnar, snabba resor varje dag, året runt, konkurrenskraftiga och låga priser, och färjor med hög kvalitet och säkerhet.
Efter gårdagens sammanträde tog kommunens utvecklingsdirektör Per Lindskog och Ulf Andersson från näringsdepartementets trafikavdelning fram sina kalendrar för att planera in nästa träff. Kommunen kommer att hålla kontakt på två fronter framöver, med departementet och med Trafikverket.

Ny enhet tar över
I ett pressmeddelande i går redogjorde Rikstrafiken för vilka avdelningar inom Trafikverket som tar över myndighetens arbetsområden. Ansvaret för Rikstrafikens avtalsfrågor kommer att ligga på enheten för långsiktig planering. Chef för den avdelningen är Håkan Persson.
Nuvarande avtal för gotlandstrafiken löper ut den 31 januari 2015.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om