"Starten är inte alls förberedd"

Personalen på psykiatrin oroad: "Vi vet inte hur vi ska jobba".

På gång. Lokalen är klar och sängarna på plats. Men hur tillnyktringsenheten ska fungera är inte klart. Konsekvensbeskrivning och riskanalys saknas och personalen har inte fått utbildning. Avdelningschefen Susanne Hultemar är bekymrad. Foto: Henrik Radhe

På gång. Lokalen är klar och sängarna på plats. Men hur tillnyktringsenheten ska fungera är inte klart. Konsekvensbeskrivning och riskanalys saknas och personalen har inte fått utbildning. Avdelningschefen Susanne Hultemar är bekymrad. Foto: Henrik Radhe

Foto: Henrik Radhe

Visby2012-02-03 04:00

Psykiatriska kliniken hann knappt ta över tillnyktringsenheten, innan skyddsombudet hotar att stoppa verksamheten.

Det saknas riktlinjer och riskanalys, vilket äventyrar patientsäkerheten.

För att spara pengar stängde socialförvaltningen tillnyktringsenheten (TNE) i måndags. Psykiatriska kliniken ska ta över. Först var det sagt att tillnyktringen bara skulle vara öppen vid storhelger, skolavslutningen och GGN, samt under sommaren. En plan var gjord för att utbilda personalen och ha riskanalys och konsekvensbeskrivning klart till första storhelgen, valborgmässoaftonen.


Ska igång nu
Men veckan innan övertagandet lovade verksamhetschefen Eva-Britt Hallqvist att psykiatriska kliniken ska ta emot överberusade personer alla dagar, året runt. Det innebär att verksamheten ska igång omedelbart och att psykiatriska kliniken får vara beredd att ta emot uppemot 300 personer om året.


Krismöte
Varken avdelningschef Susanne Hultemar eller personalen kände till löftet. I måndags hölls därför ett krismöte med de anställda. Av tre månaders förberedelsetid till valborg fanns ingenting kvar. Personalen lugnades med beskedet att verksamheten inte kan starta förrän utredningar och utbildning är klart.

Men sent på onsdagen kom nya direktiv. Trots den kraftiga kritiken kom besked från sjukvårdsledningen att enheten måste starta omedelbart. Susanne Hultemar blev lika överraskad som personalen.

- Det är förskräckligt. Vi har blivit lidande av att få dubbla budskap hela tiden, säger hon.


"Otroligt snurrigt"
Kommunals skyddsombud Rune Bjersander beskriver personalens oro:

- Vi hade det tufft redan innan, men senaste veckan har varit otroligt snurrig. Vi vet att en ny patientgrupp kan stå och vänta i porten, men vi vet inte hur vi ska jobba med den.

I går lämnade han med stöd av arbetsmiljölagen in en begäran om att åtgärder sätts in snabbt. Riskanalys, konsekvensbeskrivning och förutsättningar för verksamheten måste utredas, annars kan ett beslut om att stänga verksamheten komma nästa fredag.

Vårdförbundets skyddsombud Linnea Hellström och Josefin Lagerström instämmer i kritiken.

- Starten är inte alls förberedd. Uppdraget är oklart formulerat och vi vet inte hur vi ska klara patientsäkerheten, säger Linnea Hellström.

Josefin Lagerström påpekar att när verksamheten flyttat så är det medicinsk tillnyktring som ska bedrivas. Och vad det är finns inte beskrivet.

Att uppfylla fackets krav på en vecka går inte, enligt Susanne Hultemar.

- Vi kanske kan ha en plan för hur lång tid det kommer att ta, säger hon.


Extra personal
Som en första åtgärd har Susanne Hultemar tvingats sätta in extra personal. På varje arbetspass jobbar nu fem personer som ska sköta både den psykiatriska avdelningen och tillnyktringen.

- Jag har fått tillstånd att överskrida budgeten och det här löser vi med timvikarier, säger hon.


Missförhållanden
Personalens ilska över bristande information om TNE är det senaste i en lång rad av missförhållanden. Verksamheten vid den psykiatriska kliniken har omorganiserats, man har minskat antalet vårdplatser för att spara pengar och dessutom har man lokaler som är ett hot mot patientsäkerheten.

Under förra året ökade antalet besök hos läkare inom psykiatrin med 17 procent (5 655 stycken). Samtidigt steg kostnaderna för hyrpersonal till 3,4 miljoner kronor och verksamheten gick back med 8,5 miljoner kronor.

- Vi har haft täta kontakter med personalen inom psykiatrin sedan i höstas. Läget är mycket bekymmersamt. Jag är orolig för att många inte vill vara kvar där längre, säger Kommunals ordförande Marika Olofsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om