För två veckor sedan skrev GA om förslaget att stänga sju vårdplatser på Visby lasarett. Gotlands läkarförening protesterade och ordförande Regina Göbel kallade besparingen ”patientosäker”.
Trots kritiken har sjukvårdsledningen nu beslutat att stänga de sju vårdplatserna, samtliga på kirurgavdelningen C3, från och med i dag.
– Vi har minskat behovet av slutenvård och sängarna är tomma. Vi behöver inte de här platserna, säger sjukvårdschef Cathrine Malmqvist.
Hon menar att stängningen inte kommer att drabba planerade operationer och att den är möjlig bland annat tack vare den effektivare samordning som har minskat behovet av slutenvård.
– Vår operationsplanering ligger kvar precis som den gjort innan, säger Cathrine Malmqvist.
Neddragningen sker från 120 till 113 akutplatser för vuxna. De sju vårdplatserna kommer att hållas stängda fram till den 7 juni.
– Sedan är det den vanliga sommarneddragningen, säger Cathrine Malmqvist och berättar att neddragningen sedan ska utvärderas.
Beslutet som är taget av nämnden är en permanent stängning av vårdplatser även under hösten, för att spara pengar.
– Bara hyrsköterskebemanningen är nästan en miljon kronor på de här åtta veckorna, säger hon.
Uppdraget från politikerna är att spara fem miljoner på helår och ytterligare tio miljoner kronor på hyrpersonal, inräknat primärvården.
– Vi kommer att följa upp varje vecka. Målsättningen är att med sju platser färre även fortsättningsvis uppfylla vårat uppdrag när det gäller planerade operationer, säger Cathrine Malmqvist.
Innan sjukvårdsledningen beslutade att stänga vårdplatserna protesterade ortopedläkarna vid Visby lasarett. I en insändare i Gotlands Allehanda menade de att med en halv avdelning stängd kommer de att få svårt att ta hand om alla de patienter som behöver inneliggande vård.
– Planerade operationer kommer att få stå tillbaka, hävdade de och nämnde höft-, knä-, rygg-, och större axel och fotoperationer.
Läkarna bekymrade sig för att patienter som väntat längre än tre månader på operation, enligt patientlagen, har rätt att söka sin vård någon annanstans.
– Du får gärna välja att vänta på att bli opererad i Visby, men du måste bereda dig på att din väntan kan bli väldigt lång, skrev de i sin insändare.
Cathrine Malmqvist säger att sjukvårdsledningen sedan dess har tydliggjort uppdraget med planerade operationer för de vårdplatser som finns kvar. De som nu stängs går att öppna igen.
– Om det akuta behovet ökar, säger Cathrine Malmqvist.