Stängde godisbutiken på Adelsgatan: "Färdiga med varandra"

Polkagriskokeriet på Adelsgatan har kastat in handduken redan efter två år. Verksamheten i Visby blev kortvarig, då de inte hade rätt att sälja vissa produkter.
– Det kom in en nitisk byråkrat i butiken, säger ägaren Damo Sundvall.

Kokeriet i Visby har valt att stänga permanent efter en tvist med Region Gotlands livsmedelsinspektör.

Kokeriet i Visby har valt att stänga permanent efter en tvist med Region Gotlands livsmedelsinspektör.

Foto: Emil Lundberg

Visby2025-05-11 06:00

Småföretagaren Damo Sundvall utökade sin polkagrisverksamhet från Stockholm till Visby 2023, genom att öppna Kokeriet på Adelsgatan. Men tiden där blev kortvarig.

Efter en livsmedelskontroll av Region Gotland i början på sommaren 2024 uppstod en konflikt som i längden gjorde att Kokeriet valt att bomma igen.

Damo Sundvall är besviken på bedömningen.
Damo Sundvall är besviken på bedömningen.

– Första året var det inga konstigheter. Vi vet vad vi gör och hur det ska fungera. Men innan vår andra sommar kommer det in en nitisk byråkrat i butiken och påpekar att vi inte får sälja en viss polkagris, säger Damo Sundvall. 

Polkagrisen det rör sig om kallas ”Äkta Gränna polkagrisar”, som enligt EU:s varumärkesskydd endast får tillverkas i Gränna socken. Damo Sundvall är medveten om varumärkesskyddet men beskriver samtidigt saluförbudet som ”en liten paragraf”.

– Jag är delvis uppvuxen i Gränna och jag känner de som tillverkar polkagrisar där. Kokeriet har hela tiden haft en överenskommelse med Gränna, säger han. 

Petrus Landin är livsmedelsinspektör på Region Gotland.
Petrus Landin är livsmedelsinspektör på Region Gotland.

Det var Petrus Landin, livsmedelsinspektör på Region Gotland, som gjorde inspektionen på Kokeriet i Visby. Enligt honom rörde det sig om ett tydligt övertramp mot lagstiftningen.

– Det räcker inte att man känner tillverkarna i Gränna. Kokeriet uppfyllde inte produktionsspecifikationen och lagstiftningen säger att vi som kontrollmyndighet ska vidta alla nödvändiga åtgärder för att få lagen att efterlevas, säger Petrus Landin, som omgående lade ett saluförbud för produkten på Kokeriet.

Kokeriet känner sig motarbetade av er, hur ser du på det?

– Jag utförde mitt uppdrag att kontrollera att verksamheten följer lagstiftningen. I det här fallet har jag svårt att se hur man skulle kunna bedöma det på ett annorlunda sätt, säger Petrus Landin.

Inga spår av polkagrisar i lokalen på Adelsgatan där Kokeriet höll till.
Inga spår av polkagrisar i lokalen på Adelsgatan där Kokeriet höll till.

Damo Sundvall berättar att Kokeriet som följd av beslutet akut tvingades trycka upp nya polkagrispapper. 

– Vi fick liksom slänga 40 000 polkagrispapper. Att vi säljer den här sorten påverkar inte en människa på hela planeten. Jag bad om att få använda upp våra polkagrispapper först, men i stället fick Kokeriet ett vite mot produkten.

– Vi accepterade det men sa också att vi är färdiga med varandra, fortsätter Damo Sundvall.

Trots rådande lagstiftning kring varumärkesskydd, med allt vad den innebär, anser han inte att de borde ha kunnat förutspå utgången.

– Nej, verkligen inte. Kokeriet har ansett att överenskommelsen med Gränna var ett klartecken gott nog. Men för mig är det hela bemötandet. Jag tycker att vi fick ett oprofessionellt bemötande, säger Damo Sundvall. 

Utöver saluförbudet behövde Kokeriet även återkalla alla polkagrisar av Gränna-sorten som hade tillverkats i Visby. 

– Eftersom att polkagrisarna inte levde upp till det här varumärkesskyddet så behövde verksamheten få bort dem helt från marknaden. Om Kokeriet upplevt att jag varit oprofessionell, trots att jag bara har utfört mitt jobb, så får det stå för dem, säger Petrus Landin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!