På tisdagen hölls mötet kallat "Tillsammans skapar vi god ordning på stan" där de viktigaste aktörerna kring festlivet i Visby spådde kommande sommarsäsong.
– Jag tror att det blir en rekordsommar. Vi ser en tydlig trend och det är att det kommer hit fler besökare, säger Adam Jacobsson vid Destination Gotland.
Han grundar sin slutsats i bokningsläget för juni-augusti. Under påskhelgen reste 7,7 procent fler till Gotland, jämfört med föregående år.
Kommunpolisen Conny Johansson redogjorde för starten av utelivssäsongen 2019.
– Det hände något för två veckor sedan, april sticker ut mot samma månad de senaste fem åren. Sannolikt var det så enkelt att det blev varmt, vi har haft mer att göra, säger Conny Johansson.
Han underströk samtidigt vilken nivå brottsligheten på Gotland ligger på.
– Gotland är väldigt lugnt, det begås inte mer brott här än i någon annan jämförbar ort, säger Conny Johansson.
Med detta sagt konstaterades att antalet anmälda narkotikabrott ökat under 2018, totalt 984 anmälningar. Det ska ses som en del i en större trend, menade representanterna för polisen.
– Kokain, amfetamin och ecstasy är de vanligaste drogerna i krogmiljön. Finns det narkotika på krogen så säljs det mindre alkohol, det betyder lägre förtjänst för krögaren, slog Anders Palmqvist, Polisen på Gotland, fast.
LÄS MER: Kokainmålet – många inblandade, ingen dömd
Hela 89 procent av de som åker fast för narkotikabrott är män. Siffran rimmar illa med hur könsfördelningen kring användandet av droger ser ut.
– Tjejer är generellt mer streetsmarta och glider undan lite snyggt när vi dyker upp. Här måste vi bli bättre, säger Conny Johansson.
Fler besökare, mer droger, men en fortsatt minskning av våldsbrotten och bättre allmän ordning på stan konstaterades.
Moa Karlsson från Länsstyrelsen i Stockholm var på plats för att förklara hur den nya tobakslagen som gäller från 1 juli kommer att fungera. Totalt rökförbud på uteserveringar, lekplatser, idrottsarenor och busshållsplatser införs.
– Det är sju procent av befolkningen som röker. Nu kanske det blir så att ännu fler låter bli, säger Moa Karlsson.
Krögare som driver nattklubb befarar kaos när besökarna ska in och ut från etablissemanget för att röka. Att tillsynsansvaret ligger på kommunen, alltså Region Gotland i detta fall, skapar ytterligare förvirring.
Några krögare frågade sig hur nitisk kontrollen kan väntas bli.
– Det är i och för sig bra att människor slutar röka. Men man kan fråga sig om det här verkligen är den viktigaste frågan att lagstifta om, säger Henrik Westerlund som driver Rosengården, något lakoniskt.
Samverkansmötena mellan Region Gotland, polisen, krögarna och andra inblandade i Visbys festliv inleddes efter en särskilt stökig sommar för drygt 15 år sedan.