Det kunde ha blivit så bra, när tidningarnas webbsidor gjorde det möjligt för läsarna att kommentera artiklarna. Det var alla överens om.
- Det kunde ha blivit ett forum där var och en deltog på egna meriter, säger Olof Jonmyren från Södermanlands Nyheter.
Men utvecklingen har blivit en annan.
Näthatet har flödat och kommentarsfälten har fått beteckningen "pissrännan".
Massaker
Efter massakern på Utöya i somras fick flera tidningar se att debatten spårade ur.
I dag försöker tidningarna med olika medel stävja övertrampen.
Några förhandsmodererar kommentarerna, andra tvingar debattörerna att gå in med sina facebookprofiler. I DN har man stängt ned kommentarsfunktionen.
Kritisk
DN:s Hanne Kjöller skräder inte orden när hon talar om de anonyma debattörerna.
- Folk får kommentera vad de vill, men varför ska tidningarna tillhandahålla utrymme för människor som inte står för vad de tycker? Det är på samma nivå som anonyma lappar i tvättstugan. Kan man inte stå för sina åsikter har man inte i det offentliga rummet att göra. Då ska man hålla käften!
"Spårat ur"
Gunnar Öberg, som tidigare arbetat för tidningarna på Gotland, tycker att den lokala debatten på helagotland.se också har spårat ur:
- Jag försökte delta i debatten, men det är många knäppgökar med signaturer och då blir det som att diskutera med en människa som står med en påse på huvudet, säger han.
Hanne Kjöller, Olof Jonmyren och Expressens ledarskribent Eric Erfors satt i panelen på den årliga mediedag som arrangeras av Gotlänningens Tryckeri AB. De tror på ledarsidans framtid. Alla hade fått höra kommentarer om att "ingen läser ledarsidan", men läsarundersökningar pekar i motsatt riktning. Ledarsidan brukar vara mer läst än sportsidorna.
- Aldrig någonsin har det diskuterats så mycket politik som det gör nu. Man kan diskutera kvalitén på debatten, men med den nya tekniken kan alla vara med. Och i den situationen ökar också efterfrågan på ledarsidor, säger Eric Erfors.
- Ledarsidor är "VDN-märkta". Folk har inte tid att läsa Lissabonfördraget, men vi ska göra det, behandlade det i våra liberala hjärnor och komma fram till en slutsats. I den här världen har tillförlitlig information och en tolkning av informationen blivit något som efterfrågas, säger Hanne Kjöller.