Södra hällarna blir kommunalt reservat
Den nya rödgröna majoriteten tänker sätta fart på bostadsbyggandet. Men inte på Södra hällarna. Där ska det bli ett kommunalt naturreservat.
Strövområde. Här ska det inte byggas några hus. Det är de nya kommunalråden Åke Svensson (S), Stefaan De Maecker (MP), Brittis Benzler (V) och Hanna Westerén (S) överens om. Naturen vid Södra hällarna ska i stället skyddas som ett kommunalt naturreservat.Foto Rolf Jönsson
Foto: Rolf Jönsson
Bostadsbyggandet ska öka, bland annat genom att Gotlandshem tar ett större ansvar för nybyggnationen. Men även kommunal borgen ska bidra.
- Vi ska vara försiktiga med borgensåtaganden, men det finns många lokala initiativ som behöver stöd, och vi vill hjälpa bra idéer framåt, säger Åke Svensson.
Planen görs om
På Södra hällarna blir det dock inga byggen. Miljöpartiet och Vänsterpartiet ville stoppa bostäder där redan när översiktsplanen togs, och när man inte vann gehör krävde man en folkomröstning. Nu behövs ingen folkomröstning. I avsiktsförklaringen är det inskrivet att översiktsplanen ska rivas upp, och att Södra hällarna ska bli ett kommunalt naturreservat.
Sjukvården
Hälso- och sjukvården är ett problemområde som de rödgröna måste ta itu med. Underskottet beräknas bli cirka 50 miljoner kronor i år. I avsiktsförklaring skriver man att "hälso- och sjukvården måste ges rimliga möjligheter att fullfölja sitt uppdrag och en realistisk budget", men man vill inte omsätta det i summor. I förslaget till budget för 2011 föreslås dock ett tillskott på sju miljoner kronor.
- Det krävs ett samlat grepp. Vi måste se över hur sjukvården styrs. Att det blir stora underskott där märker kanske inte den som behöver vård, men det gör att hela kommunens ekonomi blir ansträngd, säger Stefaan De Maecker som får ansvar för sjukvårdsfrågorna de kommande fyra åren.
Friskvårdssatsning
I arbetet med att komma till rätta med underskotten ingår även en satsning på friskvård. 500 000 kronor ska satsas nästa år.
De rödgröna tänker satsa på en ny strategi när det gäller investeringar. Framtida satsningar måste ha ett långsiktigt perspektiv som stämmer överens med ekokommunens mål.
Ett sådant exempel är kommunägd vindkraft. Centerpartiet på Gotland har redan motionerat i ärendet, och den nya majoriteten lovar att utreda om kommunägd vindkraft är möjlig.
De rödgröna ärver frågan om färjetrafiken, där förvirringen för närvarande är stor.
- Trafikantrådet träffas nästa vecka. Det är ett viktigt möte, säger Åke Svensson som inte utesluter att man behöver uppvakta den nya infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd (M) för att få ny fart på förhandlingarna.
Avsiktsförklaringen säger att Gotland ska sträva efter ett ökat inflytande över färjetrafiken, men att staten fortsatt ska ha det ekonomiska och politiska ansvaret.
Mer inflytande
Den enskilda medborgarens möjligheter att komma till tals med kommunen ska förbättras. Miljöpartiet tog fram ett handlingsprogram för ökat inflytande inför valet, och de andra partierna är med på tåget.
- Missnöjet över möjligheten till inflytande har avspeglats i flera medborgarenkäter. Det måste vi ta på allvar, tycker Hanna Weterén som bland annat kan tänka sig fler samrådsmöten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!