Snart går flyttlasset till nya kulturcentret

Det är dags att sätta punkt för en lång historia. Den 24-26 januari är det ”grand opening” för Gotlands Kulturrum i Kulturskolans gamla lokaler.

Snart kan Linnea Grimstedt glänta på dörren och släppa in kulturen i Kulturskolans gamla lokaler vid Specksrum. I halva december för Gotlands Kulturrum tillträde till lokalerna.

Snart kan Linnea Grimstedt glänta på dörren och släppa in kulturen i Kulturskolans gamla lokaler vid Specksrum. I halva december för Gotlands Kulturrum tillträde till lokalerna.

Foto: Per Leino

Visby2019-10-15 16:36

– Det blir en storslagen invigning, men innehållet släpper vi först i slutet av november, säger Linnea Grimstedt som är ordförande i den ekonomiska föreningen Gotlands Kulturrum.

Kulturskolan lämnade innerstan våren 2017, men långt innan dess diskuterades vad skulle bli av husen vid Specksrum. Regionens kulturstrateg Björn Ahlsén utredde möjligheten att driva en ny form av kulturverksamhet i lokalerna, men när det stod klart att en kostsam upprustning krävdes vann förslaget att sälja fastigheten på öppna marknaden gehör. Kulturföretagare startade Kulturkluster Visby, en ideell förening som nu blivit den ekonomiska föreningen Gotlands kulturrum. Vid starten fanns 40 medlemmar, som nu reducerats till ett 20-tal.

– Alla driver företag i någon form, och har inte haft tid att invänta att Kulturskolans lokaler blir färdiga. De har hittat något annat i stället, förklarar Linnea Grimstedt det minskade antalet medlemmar och tillägger:

– Just nu har vi plats för fler som vill hyra lokaler hos oss. 

Gotlands Kulturrums verksamhetsledare Linnéa Grimstedt och Christian Hoffman sitter själva på frilanskontoret Rosa Gården i väntan på att ombyggnaden blir klar. Men när Gotlands Kulturrum får tillträde till gamla Kulturskolan i mitten av december går flyttlasset.

Gotlands Kulturrum blir en mötesplats för musik, arkeologi, keramik, teater, foto, illustration, dans, cirkus, konst och konsthantverk och mycket mera. Medlemmarna har genomfört två workshops och kommer att ha två till i år.

– Under worskoparna arbetar vi med både organisation och vision. Både folk som är intresserade av oss eller redan är medlemmar är välkomna, säger Linnea Grimstedt som tillägger att alla är vinnare med ett gott samarbete.

En grupp har börjat fördela utrymmen till medlemmar.

– Alla arbetar med publik verksamhet, så det blir en levande mötesplats, säger Linnea Grimstedt.

Renoveringen blir dyrare än beräknat. 2018 avsattes 8,5 miljoner kronor, men efter två misslyckade upphandlingar stod det klart att regionen behövde skjuta till ytterligare tre miljoner kronor. Det kommer att påverka hyran.

– Jo, fast inte så mycket om man slår ut höjningen på alla utrymmen. Jag tycker fortfarande att vi har vettiga hyror, säger Linnea Grimstedt och påpekar att samarbetet med Region Gotland och entreprenören Arriba fungerat bra.

Calle Rosvall, Peter Pettersson och Kevin Svensson arbetar med de nya nödutgångar som krävs för att kunna hyra ut lokalerna.
Calle Rosvall, Peter Pettersson och Kevin Svensson arbetar med de nya nödutgångar som krävs för att kunna hyra ut lokalerna.
Karta: Gotlands kulturrum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!