Bostadsbrist begränsar arbetsmarknad och tillväxt. Det konstaterar regeringen, som därmed lyfter tre av Gotlands knäckfrågor i den kommande vårbudgeten. 1,6 miljarder kronor öronmärks för bostadsmarknaden. Man vill öka rörligheten på arbetsmarknaden, stimulera bostadsbyggandet och göra uthyrning av privatbostäder enklare och mer lönsamt. Därför föreslår regeringen bland annat:
Höjt schablonavdrag från 21 000 till 40 000 kronor för privatuthyrning av bostad.
Bostadsrättsföreningarnas veton tas bort, innehavaren får själv besluta om uthyrning.
Hyresvärdar får ta ut kostnadstäckning inte bara för månadsavgiften, utan också för kapital- och räntekostnader.
Insatserna ska göra det lättare att tacka ja till jobb eller studier på annan ort. Särskilt för unga, skriver regeringen i en promemoria.
Studenterna
Sara Sjöberg är ordförande i studentkåren Rindi, som just gjort en boendeenkät bland runt 300 studenter. Den bekräftade en redan känd problematik.
- Det är helårsboende som är svårt att hitta - alltså över sommaren. Exempelvis för arkeologerna som har grävkurser på sommaren, för studenter som får sommarjobb och för studenter som driver företag året om.
Sara Sjöberg är tveksam till att regeringens förslag skulle förbättra situationen för Gotlands studenter.
- Jag tror det blir ännu fler tiomånaderskontrakt, eftersom fler kommer att vilja tjäna pengar på sommarturismen. Jag har en kompis som hyrde lägenhet för 6 000 i månaden. Hennes hyresvärd förklarade att visst fick hon bo kvar över sommaren - för 6 000 i veckan. Det är orimligt.
Förslaget ger dock visst hopp:
- Ja. Om det också blir fler bostäder för studenterna att välja bland så är det ett steg i rätt riktning, säger Sara Sjöberg.
Bostadsrätterna
Leif Söderdahl är ordförande för bostadsrättsföreningen Visbyhus 13, med 374 lägenheter i kvarteret Gurkan i Visby.
- Risken är väl att det blir mycket spekulation, att man köper på sig lägenheter för att hyra ut dem i andra hand och tjäna pengar på det. Vi får se. Det är så nytt än så det är svårt att säga, menar Leif Söderdahl.
Bengt Hansson, analytiker på Bostadskreditnämnden, är inne på samma spår.
Han tror att förslagen på kort sikt kan dämpa bostadspriserna men på lång sikt trissa upp dem, då incitamenten för att köpa bostadsrätter ökar.