Små partier vinnare när partistödet ökar

Återhållsamhet är ett ledord i den kommunala ekonomin, ändå har partistöden ökat rejält på Gotland på senare år. Centern är en av vinnarna. Deras partistöd har ökat med nästan 50 procent sedan 2006.

Fick minst påökt. Åke Svensson företräder socialdemokraterna som tappade några mandat i förra valet och därför bara fick sju procent mer partistöd. Men det ligger ändå i nivå med inflationen under mandatperioden.FOTO: HENRIK RADHE

Fick minst påökt. Åke Svensson företräder socialdemokraterna som tappade några mandat i förra valet och därför bara fick sju procent mer partistöd. Men det ligger ändå i nivå med inflationen under mandatperioden.FOTO: HENRIK RADHE

Foto: Henrik Radhe

Visby2010-02-23 10:44
Kommunernas stöd till de politiska partierna ökar. Enligt SVT:s Rapport har kommunernas kostnader för partistöd stigit med 15 procent sedan 2006 - det är dubbelt så mycket som inflationen under samma period. Och på Gotland har kostnaden för partistöd ökat med 28 procent, alltså nästan det dubbla. I slutet av förra mandatperioden betalade kommunen årligen ut 4,5 miljoner kronor till partierna, i dag betalar man 5,8 miljoner kronor.
"Det är helt rimligt", tycker både socialdemokraternas Åke Svensson och centerns Eva Nypelius:
- Partistödet ska vara indexreglerat, men det blev ett tydligt "skutt" 2007, eftersom det då hade legat stilla under flera år, säger Eva Nypelius.
- Vi är beroende av partistödet i verksamheten och för att kunna utbilda förtroendevalda, säger Åke Svensson.

Skjuts för de små
2007 förändrades också principerna för hur partistödet fördelas mellan partierna. Grundstödet, som förr baserade sig på partiets storlek, är nu lika för alla. I dag får alla partier 200 000 kronor som ett grundbidrag. Ovanpå detta får partierna en slant för varje ledamot i kommunfullmäktige.
Det ökade grundstödet har inneburit en skjuts för de minsta partierna. Trots att kristdemokraterna tappade två av sina tre mandat i kommunvalet 2006, ökade deras partistöd från 200 000 till 260 000 kronor.
Sämre blev utdelningen för socialdemokraterna. De fick lägre grundstöd och förlorade samtidigt fyra mandat i fullmäktige. Det resulterade i att deras partistöd, som låg runt 1,5 miljoner kronor, bara ökade med 50 000 kronor.

Kontinuitet
Men Åke Svensson tycker ändå att den nya fördelningen är helt i sin ordning:
- Partistödet kan inte bara grunda sig på mandatfördelningen. Mandaten varierar över tid och har man inte ett stabilt grundstöd blir det svårt för de små partierna att få kontinuitet i sitt arbete.
Eva Nypelius håller med:
- Vi höjde grundbidraget för att alla skulle få samma grund att stå på.
Som centerpartist hör Eva Nypelius till vinnarna i det här sammanhanget. Eftersom Centern gick framåt i valet 2006 ökade partistödet med nästan 50 procent. I dag har man mer än 400 000 kronor mer att röra sig med varje år än vad man hade tidigare.
Vad gör ni med pengarna?
- Vi har en bemannad expedition, en anställd ombudsman och nu också en valombudsman. Och det behövs. Att arrangera ett "after work" med jordbruksministern, som vi hade förra veckan, går inte av sig själv. Det tar tid att hålla igång dialogen med medlemmarna, säger Eva Nypelius.
Det kommunala partistödet är en stor och viktig del av ekonomin också för socialdemokraterna. Får man fler mandat i det kommande valet blir det klirr i kassan. Men pengar är inte allt, understryker Åke Svensson:
- Det är makten man är ute efter. Inte pengarna.
Gotlands kommun betalar i år ut 5 822 000 kronor i partistöd. Det ökning med 28% sedan 2006.
Moderaterna får 1 071 944 kronor i partistöd 2010. Stödet har ökat med 42% sedan 2006.
Folkpartiet får 449 127 kronor. Stödet har ökat med 47%
Centern får 1 258 789 kronor. Stödet har ökat med 48%
Socialdemokraterna får 1 694 761 kronor. Stödet har ökat med 7%
Vänsterpartiet får: 635 972 kronor. Stödet har ökat med 15%
Miljöpartiet får: 449 127 kronor. Stödet har ökat med 47%
Kristdemokraterna får 262 282 kronor. Stödet har ökat med 31%
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om