Att det skulle dyka upp illegala tryffeljägare var kanske ingen överraskning.
Där pengar finns att hämta finns också risken för illegal verksamhet och tryffel i bästa skick betalas med upp mot 6 000 kronor kilot.
Bevis
Ekonomiska föreningen Tryffel of Sweden på Gotland har flera bevis för att det pågår olaglig tryffeljakt.
Den som skördat tryffel hade begått en olaglig handling. Det är markägaren som äger den växande svampen.
- Och kommunen har inte kontrakt med tryffelletare vad jag vet, säger Susanne Welin-Berger.
Hon tror att de flesta inte känner till är att man inte får gräva på annans mark.
- För att kunna skörda tryffel måste man faktiskt gräva.
Helt öppet
Föreningen har fått rapporter om hur folk gått med hund helt öppet i Visby (eller ute på landet i lämplig terräng) och utan tillstånd skördat tryffel.
I Visby sker det på regionens mark. På landsbygden drabbas såväl privata markägare som exempelvis kyrkan. Susanne Welin Berger och maken Olof Thomsson har flera gånger hittat grävhål på marker som man vet hyser svart tryffel.
- Skillnaden mellan den som plockar illegalt och den som har arrenderat marken för tryffelskörd, är att den illegala svampletaren inte täpper igen hålet. Vi som har kunskap vet att det är viktigt för återväxten att man petar igen hålet.
Susanne Welin-Berger råkade ut för en remarkabel händelse för ett år sedan.
- Jag besökte en restaurang i Visby och beställde mat med tryffel. Jag frågade var tryffeln kom från och fick svaret att den var plockad mitt i Visby.
Hittills har ingen polisanmälan gjorts. Bevisläget är dessutom knepigt eftersom det lär krävas mer än ett vittne till att någon grävt upp en tryffel och tagit den med sig.
Susanne Welin-Berger tycker att det är olustigt att folk börjat ägna sig åt systematisk tryffeljakt.
- Man kan ju faktiskt kontakta markägaren och erbjuda sig att leta tryffel mot ersättning. Det vanligaste är att markägaren får tusen kronor kilot för bra säljfärdig tryffel, eller att man får en tredjedel av skörden, orensad och otvättad.
Tryffeljakt på fel sida om lagen innebär inte bara ett brott mot allemansrätten. Det drabbar också dem som satsat i företag på produktutveckling med tryffel som ingrediens och där resor, middagar, "safari" med sökhund och mycket annat ingår. Men grävs tryffeln upp av andra, kan det i förlängningen slå mot en spirande bransch.
- Det plockas upp mellan 400 och 500 kilo tryffel per år på Gotland. Legalt alltså. Men det kommer att öka snart när odlingarna börjar ge skörd.
Hur tänker föreningen agera mot den illegala skörden?
- Jag hoppas att information ska hjälpa. Många som är ute och plockar vet nog inte ens om att de begår ett brott.