Fram till att deras nya lokaler stod färdiga var Alléskolans elever under flera år inhysta i tillfälliga paviljonger på Södervärnskolans skolgård. När de i fjol slutligen kunde flytta därifrån så plockades paviljongerna ner. Sedan dess har en stor del av den asfaltsplan som ligger på skolgården stått tom, till viss del avgränsad av ett stängsel.
Enligt skolans rektor Cecilia Tofftén är planen att anlägga ett parkliknande grönområde där paviljongerna stod. Men under torsdagen informerades både vårdnadshavare och elever om att projektet har stött på patrull. Orsaken är att regionen beslutat att delar av skolgårdens mark behöver saneras.
– Det är ungefär en vecka sedan jag fick höra det. Och jag känner att vi tar ansvar för situationen nu, genom de åtgärder som görs, säger Cecilia Tofftén på fredagsförmiddagen.
Regionen har genom företaget Pentacon tagit fram två rapporter om markföroreningarna på skolgården. Av dem framgår det att man redan 2021 – när paviljongerna byggdes – påträffade så kallade ”polycykliska aromatiska kolväten” (PAH) i jorden. Man valde då att sanera marken just där paviljongerna stod.
I fjol genomfördes emellertid kompletterande undersökningar på hela skolgården. Och då fann man även förhöjda nivåer av bland annat zink, bly och arsenik i marken. En upptäckt som tillsammans med de tidigare fynden innebar att Pentacon – å regionens vägnar – upprättade en anmälan om att åtgärda föroreningarna.
”Utförda undersökningar och analyser av i huvudsak fyllningsjord visar att en åtgärd måste genomföras om marken inom fastigheten skall uppnå godtagbar standard för verksamma barn och vuxna samt för miljön inom aktuella områden”, står det i anmälan.
En åtgärd som enligt beräkningarna innebär att cirka 7 000 ton jord och asfalt ska fraktas bort och ersättas av ”ren” schaktmassa. Arbetet omfattar två olika delar av skolgården – dels ett område i det sydvästra hörnet av gården, dels ett mindre område i närheten av Södervärnshallen.
I den information som Cecilia Tofftén skickade ut till elevernas vårdnadshavare framgår att föroreningarna inte innebär någon hälsorisk för barnen. Något som bekräftas av teknikförvaltningens projektledare Claes Friberg.
– Dels är det utomhus, och dels så visar proverna att det inte är genomgående höga halter – de är i stället rätt punktvis utspridda. Och det som faktiskt finns i jorden ligger där det ligger, säger Claes Friberg och fortsätter:
– Så vår sammanlagda bedömning är att det inte är någon fara. Det är inte sådana halter att dammet är farligt, även om barnen skulle leka på skolgården samtidigt som jorden fraktas bort. Men vi kommer att sätta upp stängsel.
Claes Friberg uppger att regionen vill sätta i gång med arbetet så fort en upphandling har genomförts. Hans förhoppning är att jorden ska kunna fraktas bort under sommaren och att arbetet kan avslutas innan dess att höstterminen startar. Och Cecilia Tofftén hoppas i sin tur att skolgårdens nya grönområde därefter kan stå färdigt till läsårsstarten 2026.
– Det kommer att vara en kortare period med arbete på skolgården, sedan blir det bättre. Och vi har gott om andra ytor på skolgården, samtidigt som exempelvis Tallunden också ligger i närheten, säger Cecilia Tofftén.
Och ni känner er inte oroliga över föroreningarna?
– Nej. Jag tycker som sagt att vi tar ansvar på alla sätt som vi kan.